HOMI
Φορτώνει

Εξελίξεις αγοράς ακινήτων 14/08/2023

Τελευταία ενημέρωση: 14/08/2023

Κατηγορία: News

Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (14/08/2023).
Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (14/08/2023).

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (14/08/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:

Εξελίξεις στη βραχυχρόνια μίσθωση

Βάσει του STAMA, υπάρχουν 140 χιλ. ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά μόνο περίπου 70 χιλ. είναι ενεργά με τουλάχιστον 1 ενεργή κράτηση το δωδεκάμηνο.

Σύμφωνα με το lykavitos.gr, οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης απέσυραν 50 χιλ. κατοικίες από την αγορά, ενώ ο STAMA εκτιμά ότι στην Αθήνα πρόκειται για 10 χιλ. ακίνητα. Σημειώνεται ότι στην Αθήνα πολλά γραφεία & άδεια διαμερίσματα μετατράπηκαν σε Airbnb, συνεπώς αποσύρθηκαν από την αγορά ακόμη λιγότερες κατοικίες.

Από την άλλη πλευρά, περισσότερες από 700 χιλ. κατοικίες βρίσκονται εκτός αγοράς λόγω αποποίησης κληρονομιών, μη εκμετάλλευσής τους από τα funds, ή απλώς έχουν μείνει αναξιοποίητες / κενές.

Η ΗΟΜΙ προβλέπει ότι μια πλήρης απαγόρευση της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα προσθέσει 10 χιλ. ανακαινισμένες κατοικίες στην αγορά προς πώληση & ενοικίαση, και θα μειώσει την τουριστική δυναμική της Αθήνας κατά 30-60 χιλ. κλίνες.

Πιο ήπια μέτρα, όπως επιβολή ΦΠΑ 6% στις βραχυχρόνιες μισθώσεις όπως ισχύει και στα ξενοδοχεία, θα μπορούσε να συνεπάγεται έκπτωση ΦΠΑ που καταβάλλεται για την ανακαίνιση και επίπλωση ακινήτων, δηλαδή αρχικές επιστροφές ΦΠΑ έως 10.000€ για μια επένδυση 50.000€.

Εξελίξεις στην εκτός σχεδίου δόμηση από Σεπτέμβριο

Ο κ. Ταγαράς ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο αναμένεται νέα νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ για την εκτός σχεδίου δόμηση, που έχει να κάνει με την ηλικία του οικοπέδου και τη σύγκριση με αεροφωτογραφίες.

Πιο συγκεκριμένα, το δικαίωμα δόμησης θα προβλέπεται σε εκτός σχεδίου οικόπεδα που δημιουργήθηκαν πριν από το 2003, δηλαδή αν ήταν πάντα έτσι ή προέκυψαν κάποια στιγμή από κατατμήσεις μεγαλύτερης έκτασης. Επίσης, εξετάζεται εάν θα επιτρέπεται η δόμηση σε χωρίς "πρόσωπο" οικόπεδα που δημιουργήθηκαν παλαιότερα από το 2003.

Η έννοια του κοινόχρηστου δρόμου πρόκειται να αναχθεί στο 1977, καθώς αποτελεί έτος αναφοράς για πολλούς νομούς και υπάρχουν αεροφωτογραφίες προκειμένου να γίνονται συγκρίσεις.

Νομιμοποίηση καταπατημένων ακινήτων

Τον Οκτώβριο προβλέπεται η Εγκύκλιος για να ανοίξει η ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την απόκτηση οριστικών τίτλων κυριότητας ακινήτων που διεκδικεί το Δημόσιο ως καταπατημένα.

Υπολογίζεται ότι περίπου 90.000 δημόσια ακίνητα έχουν καταπατηθεί, με την ανέγερση κατοικιών, πολυκατοικιών, αποθηκών και κτιρίων επαγγελματικής χρήσης.

Η εξαγορά καταπατημένων ακινήτων αφορά ιδιοκτήτες που κατέχουν το ακίνητο για 30 έτη, αν υπάρχουν τίτλοι αγοράς ή ιδιοκτησίας και κτίσματα πριν το 1992. Επίσης, αφορά ιδιοκτήτες που κατέχουν το ακίνητο 40 έτη και αποτελεί την α' κατοικία τους, ή στο χώρο ασκείται τουριστική, βιοτεχνική, βιομηχανική ή αγροτική δραστηριότητα.

Η αίτηση συνοδεύεται με πληρωμή παραβόλου ύψους 300€, και σε 5 ημέρες θα εκδίδεται το πιστοποιητικό αποδοχής που περιλαμβάνει την περιγραφή του ακινήτου, τα στοιχεία του αιτούντα, και το τίμημα αγοράς που είναι η αντικειμενική αξία, επί της οποίας εφαρμόζονται εκπτώσεις που φτάνουν και το 80%. Η πληρωμή θα μπορεί να πραγματοποιηθεί με έως και 60 άτοκες δόσεις.

Κ. Θεοδωρίδης για το πρόγραμμα το "Σπίτι μου"

Ο Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ένωσης Μεσιτών, κ. Θεοδωρίδης, τόνισε ότι οι τιμές ακινήτων έχουν αυξηθεί, και προβλέπεται να ανέβουν περαιτέρω, οπότε η ύπαρξη στεγαστικών προγραμμάτων που επιτρέπουν στους νέους να αποκτήσουν κατοικία που μπορούν να πληρώσουν είναι πολύ σημαντική.

Ανέφερε ότι στην Αθήνα υπάρχουν ακίνητα που ικανοποιούν τα κριτήρια του προγράμματος, αλλά είναι πολύ παλιά, και σε περιοχές εκτός ενδιαφέροντος των δικαιούχων, πχ. Κερατσίνι. Ενώ, στην επαρχία η κατάσταση είναι καλύτερη.

Εκτίμησε ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα 10-20% σε μετρητά, ώστε να καλύψουν στα συμβολαιογραφικά, δικηγορικά και μεσιτικά έξοδα.

Επίσης, η Ένωση πιέζει για το 2ο κύκλο του προγράμματος να γίνει επέκταση του ηλικιακού ορίου των δικαιούχων και στα 40, συμπεριλαμβάνοντας οικογένειες με μικρά παιδιά.