HOMI
Φορτώνει

Εξελίξεις αγοράς ακινήτων 13/10/2023

Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2023

Κατηγορία: News

Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (13/10/2023).
Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (13/10/2023).

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (13/10/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:

Καθυστερήσεις στο πρόγραμμα "Σπίτι μου"

Στα Κτηματολογικά γραφεία και Υποθηκοφυλακεία παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις που επηρεάζουν σημαντικά τις μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς και το πρόγραμμα "Σπίτι μου".

Η υποστελέχωση των Υποθηκοφυλακείων σε συνδυασμό με το ότι χρειάζονται 6-9 μήνες για την έκδοση του πιστοποιητικού καταχώρησης ακινήτου που απαιτεί η τράπεζα για τη χορήγηση δανειοδότησης, προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις. Ως συνέπεια των εν λόγω καθυστερήσεων εκτιμάται ότι έχουν "κολλήσει" περίπου 300.000 συμβόλαια μεταβίβασης.

Παράλληλα, οι προθεσμίες του προγράμματος "Σπίτι μου" είναι στενές, καθώς η εκταμίευση πρέπει να γίνει εντός 6 μηνών από την έγκριση της τράπεζας. Εφόσον το συμβόλαιο υπογραφτεί 2 μήνες μετά από την έγκριση, οι υπηρεσίες δεν προλαβαίνουν δεδομένου ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται είναι 6-9 μήνες.

Καθυστερήσεις στην αγορά ακινήτων λόγω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Ακινήτου

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Συμβολαιογράφων, κ. Ρούσκα, έχουν δημιουργηθεί μεγάλες καθυστερήσεις λόγω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου (ΗΤΚ), που είναι υποχρεωτική για κάθε πράξη, π.χ. αγοραπωλησία, γονική παροχή, τροποποίηση σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, και παραίτηση επικαρπίας.

Βάσει των εκτιμήσεων, εκκρεμούν περίπου 35.000 υποθέσεις ακινήτων χωρίς να είναι εφικτή η περαίωσή τους. Έτσι, κάθε ένα από τα 3.500 συμβολαιογραφικά γραφεία της χώρας, έχει να χειριστεί 5-15 ανάλογες υποθέσεις, που συχνά εκκρεμούν για πολλούς μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Ρούσκα, ακόμη κι αν ένα ακίνητο δεν έχει καμία απολύτως αυθαιρεσία, απαιτούνται περίπου 2 μήνες για να εκδοθεί η ΗΤΚ, λόγω των καθυστερήσεων χορήγησης οικοδομικής άδειας από τις Πολεοδομίες. Σε περίπτωση αυθαιρεσιών οι καθυστερήσεις μπορεί να επεκταθούν έως και 1 έτος, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν είναι δυνατό να βρεθεί λύση και ο κάτοχός του δεν μπορεί να το μεταβιβάσει.

Υπενθυμίζεται ότι η ΗΤΚ έχει εφαρμοστεί από τον 04/2022 και αποτελεί ένα ψηφιακό φάκελο που περιλαμβάνει τα στοιχεία και έγγραφα που περιγράφουν ένα ακίνητο (π.χ. οικοδομική άδεια, δελτίο στατικής τρωτότητας, τίτλοι ιδιοκτησίας, σχέδια κατόψεων, πίνακας χιλιοστών και δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αυθαιρέτων).

Δανειστικά επιχειρηματικά επιτόκια

Ο κ. Μούντης, διευθύνων σύμβουλος της Delfi Partners & Company, μίλησε για τα δανειστικά επιχειρηματικά επιτόκια, που στην ουσία είναι το επιτόκιο που προκύπτει από τις καταθέσεις, έναντι του επιτοκίου που χρεώνεται στα δάνεια.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι παρόλο που κάποιες τράπεζες μπορεί να διαθέτουν δυσανάλογα μεγάλο όγκο καταθέσεων, μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχουν πλέον τη δυνατότητα να περιορίσουν το επιτοκιακό τους περιθώριο. Επισήμανε ότι σε μια περίοδο με τόσο υψηλό πληθωρισμό οι τράπεζες θα έπρεπε να συμβάλουν στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Η μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου μπορεί να πραγματοποιηθεί με συγκράτηση των δανειστικών επιτοκίων, ή με αύξηση των καταθετικών επιτοκίων. Σημειώνεται ότι τα χαμηλά επιτόκια των καταθέσεων αποθαρρύνουν την αποταμίευση, οδηγώντας σε αυξημένη κατανάλωση που μπορεί να προκαλέσει υψηλότερο πληθωρισμό.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εξετάσουν τη δυνατότητα παραχώρησης κινήτρων στους συνεπείς δανειολήπτες, όπως μεγαλύτερη μείωση του τελικού επιτοκίου.

Άνοιξε η πλατφόρμα επιδότησης ενοικίου μετά από φυσικές καταστροφές

Οι πολίτες που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές των μηνών Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2023, μπορούν να υποβάλουν ψηφιακά την αίτησή τους στο arogi.services.gov.gr για την επιδότηση προσωρινής στέγασης.

Η επιδότηση θα γίνει με τη μορφή επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης κατοίκων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

Με την υποβολή της αίτησης και αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές αυτοψίες και έλεγχοι, εκδίδεται η απόφαση καθορισμού δικαιούχου επιχορήγησης προσωρινής στέγασης.