HOMI
Φορτώνει

Εξελίξεις αγοράς ακινήτων 13/07/2023

Τελευταία ενημέρωση: 13/07/2023

Κατηγορία: News

Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (13/07/2023).
Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (13/07/2023).

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (13/07/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:

Στάση των συμβολαιογράφων για τον ψηφιακό φάκελο μεταβιβάσεων

Στην επερχόμενη γενική συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου (20/09/23), ενδέχεται να αποφασιστεί η αποχή τους από τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης, τόσο από την ενδεχόμενη πιλοτική, αλλά και την κανονική λειτουργία του που προγραμματίζεται από την 01/11/23.

Ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων είναι αντίθετος στη δημιουργία του ψηφιακού φακέλου και θεωρεί ότι δεν θα μειώσει το χρόνο μεταβίβασης, ούτε θα εξυπηρετήσει τους πολίτες, καθώς η γραφειοκρατία θα παραμείνει ίδια.

Οι συμβολαιογράφοι ισχυρίζονται ότι επιβαρύνονται περαιτέρω λόγω έλλειψης διασύνδεσης των φορέων, καθώς θα πρέπει να αναρτούν τα έγγραφα στην πλατφόρμα καθώς και να φέρουν ευθύνη για το περιεχόμενο τους, που δεν εκδίδουν οι ίδιοι.

Εξελίξεις Ε9 στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Η ΑΑΔΕ διευκολύνει τη διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής του Ε9 για τους πωλητές και αγοραστές ακινήτων.

Ουσιαστικά, η δήλωση του Ε9 τρέχει πιλοτικά και γίνεται αυτόματα μέσα από το myProperty, μετά από την υποβολή της δήλωσης του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου και την ανάρτηση του συμβολαίου. Οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται μέσω e-mail για την αυτόματη υποβολή της δήλωσης.

Το μέτρο ισχύει για δηλώσεις ΦΜΑ που υποβλήθηκαν μετά τις 17/06 και ανεβαίνουν στην πλατφόρμα από τις 07/07 και μετά.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, η αυτοματοποίηση θα διευκολύνει τις συναλλαγές, μειώνοντας τις παραλείψεις στο Ε9 και τα λάθη στους λογαριασμούς ΕΝΦΙΑ. Επίσης, θα διασφαλίζει την αποπληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών.

Νέα Εγκύκλιος για την έκδοση οικοδομικής άδειας για μικροκατασκευές

Σύμφωνα με Εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, ορίζεται κατώτατο όριο κόστους κατασκευής το ποσό των 25.000€ για την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Με αυτήν την απόφαση ξεμπλοκάρουν εκατοντάδες κατηγορίες οικοδομικών εργασιών, που μέχρι σήμερα εκκρεμούν, καθώς δεν είχε ξεκαθαριστεί εάν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας.

Για την έκδοση της οικοδομικής άδειας ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης υποβάλλει ηλεκτρονικά στο e-άδειες την αίτηση του που περιλαμβάνει τα δικά του στοιχεία και του ακινήτου, την τεχνική έκθεση του μηχανικού, και τον προϋπολογισμό του έργου, καθώς και το απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος.

Οι Εγκρίσεις Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας έχουν ισχύ 1 έτος από την έκδοση τους, και σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν οι εργασίες δίνεται παράταση για ακόμη 1 έτος.

Τιμές φοιτητικής κατοικίας

Οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα έχουν αυξηθεί σημαντικά, συμπεριλαμβάνοντας και τις τιμές των φοιτητικών σπιτιών.

Σύμφωνα με μελέτη του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίου για γκαρσονιέρες, στούντιο και δυάρια διαμορφώνεται στα 12 €/τ.μ.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών κ. Ποταμιάνος, αναφέρει ότι συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά τα ενοίκια φοιτητικής στέγης έχουν αυξηθεί από 8% έως 10%.

Βάσει της έρευνας της Ierax Analytix για λογαριασμό του MyRoomie.gr, το 43% ατόμων άνω των 18 ετών δηλώνουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να νοικιάσουν μόνοι τους σπίτι. Ως συνέπεια, αρκετοί φοιτητές στρέφονται στην συγκατοίκηση.

Τέλος, σημειώνεται ότι η υποβολή αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα συνεχίζεται μέχρι τις 03/08. Το επίδομα ανέρχεται στα 1.500€, και αντίστοιχα στα 2.000€ σε περίπτωση συγκατοίκησης.