HOMI
Φορτώνει

Εξελίξεις αγοράς ακινήτων 11/06/2023

Τελευταία ενημέρωση: 12/06/2023

Κατηγορία: News

Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (11/06/2023).
Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (11/06/2023).

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (11/06/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:

Εξελίξεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω των funds

Ο Σύλλογος Μεσιτών Αθήνας αναφέρει ότι οι αγοραπωλησίες γίνονται όλο και πιο δύσκολες για τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στηνκυριότητα των funds.

Υπενθυμίζεται ότι τα funds έχουν στα χέρια τους περίπου 700.000 ακίνητα αξίας € 90 δισ., που κρατούνται ως εξασφαλίσεις πίσω από κόκκινα δάνεια αξίας € 40-45 δισ.

Η μεταβίβαση ακινήτων που διαχειρίζονται από τα funds είναι μια διαδικασία χρονοβόρα, λόγω των καθυστερήσεων που σημειώνονται στην έκδοση εγγράφων οφειλών και άλλων βεβαιώσεων. Ο Σύλλογος Μεσιτών Αθήνας τονίζει την ανάγκη να περιοριστεί η γραφειοκρατία, ώστε να διευκολυνθούν οι μεταβιβάσεις των ακινήτων.

Η ΑΑΔΕ έχει προβεί σε ορισμένες ενέργειες με σκοπό τη βελτίωση των διαδικασιών μεταβίβασης. Πιο συγκεκριμένα, οι ενέργειες αφορούν το νέο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, που οι ιδιοκτήτες δεν χρειάζεται να έχουν απαλλαγεί από όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές για την έκδοση του και τη δήλωση Ε9 που θα συμπληρώνεται αυτόματα από το myProperty

Νέοι κανονισμοί ενεργειακής απόδοσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νέο νομοσχέδιο το οποίο στοχεύει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμη η ενσωμάτωση του νομοσχεδίου στη νομοθεσία και είναι αβέβαιο εάν θα εφαρμοστεί.

Εάν γίνει εφαρμογή του εν λόγω νομοσχεδίου, τότε όλα τα νέα κτήρια θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές έως το 2028 , ενώ τα νέα κτίρια που κατοικούνται, λειτουργούν ή ανήκουν σε Δημόσιες Αρχές έχουν προθεσμία έως το 2026. Επίσης, θα πρέπει να εξοπλιστούν με φωτοβολταϊκά και μέχρι το 2030 και να επιτευχθεί ενεργειακή απόδοση Ε.

Σημαντικός αριθμός ακινήτων στην Ελλάδα δεν πληρούν αυτά τα πρότυπα και εάν δεν αναβαθμιστούν σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα είναι αδύνατη η υποθήκη ή η πώληση τους.

Επίσης, θα επηρεαστεί και ο κατασκευαστικός κλάδος, διότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία ενεργειακά αποδοτικών ακινήτων, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος.

Μαζικές κατασχέσεις ενοικίων από μισθωτές για την εξόφληση χρεών ιδιοκτητών

Η εφορία προχωρά σε νέο μέτρο που στοχεύει στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιοκτητών ακινήτων.

Προβλέπεται η αναγκαστική κατάσχεση των μισθωμάτων που καταβάλλουν οι ενοικιαστές στους ιδιοκτήτες ακινήτων με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι ενοικιαστές πρόκειται να ενημερώνονται με εξώδικες γνωστοποιήσεις από την ΑΑΔΕ αναφορικά με την εφαρμογή του μέτρου.

Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο, η αρμόδια ΔΟΥ μπορεί να κατάσχει διάφορα ποσά που πρόκειται να εισπράξει ο ιδιοκτήτης.

Ενδεικτικά, μπορεί να κατάσχει το 100% των ενοικίων, το 100% κάθε είσπραξης από πώληση, το 100% κάθε πιθανής αποζημίωσης, καθώς και το 25% ασφαλιστικού βοηθήματος.

Στα ύψη η ζήτηση κατοικιών για νέους εργαζόμενους και φοιτητές

Μεγάλη ζήτηση έχουν οι ενοικιαζόμενες κατοικίες που απευθύνονται σε φοιτητές, νέους επαγγελματίες και ψηφιακούς νομάδες.

Ταυτόχρονα, πρόκειται να αυξηθεί η προσφορά αντίστοιχων κατοικιών με την κατασκευή φοιτητικών εστιών που δημιουργούνται αυτήν την περίοδο.

Ο πρόεδρος του RICS, κ. Ξανθόπουλος αναφέρει μερικά από τα προβλήματα που παρατηρεί στην ελληνική αγορά ακινήτων. Αυτά σχετίζονται με τη συνιδιοκτησία, τα παλιά και μη ενεργειακά αναβαθμισμένα κτήρια, και την έλλειψη μεγάλης οικοδομικής δραστηριότητας. Επιπλέον, επισημαίνει το μεγάλο απόθεμα ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους οι servicers, που είναι δύσκολα διαχειρίσιμο και παραμένει αναξιοποίητο για πολύ καιρό.

Επίσης, τονίζει τη σημασία της διαφάνειας στην αγορά ακινήτων, δηλαδή να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν πληροφορίες εύκολα και γρήγορα, ώστε να μπορούν κάνουν περισσότερες συναλλαγές.