HOMI
Φορτώνει

Εξελίξεις αγοράς ακινήτων 08/07/2023

Τελευταία ενημέρωση: 10/07/2023

Κατηγορία: News

Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (08/07/2023).
Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (08/07/2023).

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (08/07/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:

Εξελίξεις στο πρόγραμμα "Σπίτι μου"

Από τις 03/04/2023 έχουν υποβληθεί 36.544 αιτήσεις για το στεγαστικό πρόγραμμα επιδότησης "Σπίτι Μου", εκ των οποίων οι 25.573 έχουν αξιολογηθεί και οι 4.706 έχουν εγκριθεί. Για το υπόλοιπο 30% των απορριφθέντων αιτήσεων, σημαντικό ρόλο έπαιξε η έλλειψη σπιτιών που πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Οι αιτούντες που παίρνουν προέγκριση δανείου άλλα δεν βρίσκουν ακίνητο που πληροί τα κριτήρια μέσα σε διάστημα 2 μηνών από την προέγκριση, τότε οι αιτήσεις τους απορρίπτονται.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Μεσιτών Αθήνας κ. Ποταμιανό, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος σχεδιασμός με βάση τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα τα αναξιοποίητα δημόσια κτίρια.

Μεταβιβάσεις ακινήτων

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, το πρώτο τετράμηνο του 2023 υποβλήθηκαν 56.060 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, τότε μέχρι το τέλος του '23 οι δηλώσεις θα έχουν ανέλθει στις 170.000, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση πωλήσεων από το 2000 έως σήμερα.

Αντίθετα, η ανάλυση της Cerved Property Services παρουσιάζει διαφορετικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, την περίοδο 04/2022-03/2023 οι συναλλαγές φαίνεται ότι μειώθηκαν κατά 12,45% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του '21-'22.

Οι καθυστερήσεις που προκαλούνται λόγω της συνεννόησης με τις Πολεοδομίες για την έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και η αναζήτηση των οικοδομικών αδειών που καταστράφηκαν ή χάθηκαν λόγω διαφόρων συνθηκών (π.χ. πλημμύρα στο χώρο φύλαξης αρχείων), είναι προβλήματα που επηρεάζουν τις αγοραπωλησίες. Το αποτέλεσμα είναι η δυσκολία στην διεκπεραίωση των μεταβιβάσεων και άρα η συνολική μείωση τους.

Αύξηση των τιμών κατοικιών

Σύμφωνα με έρευνα της Eurobank οι τιμές των ακινήτων για το α' τρίμηνο του '23 αυξήθηκαν κατά 14,5% σε ετήσια βάση. Στην Αθήνα οι τιμές αυξήθηκαν από 11,6% σε 16,5%, και αντίστοιχα στην Θεσσαλονίκη κατά 16,1% από 9,9%. Σημειώνεται ότι από το γ' τρίμηνο του '17 μέχρι και το α' τρίμηνο του '23 οι τιμές ανέβηκαν συνολικά κατά 49,3%.

Η εν λόγω αύξηση τιμών προκαλείται από παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση, όπως η αύξηση του ονομαστικού διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών, η άνοδος ξένων επενδύσεων και η μείωση της ανεργίας.

Ταυτόχρονα, η προφορά κατοικιών μειώνεται, λόγω του χαμηλού ρυθμού επενδύσεων σε κατοικίες, της αύξησης των οικοδομικών υλικών κατά περίπου 20% τα τελευταία δύο έτη, καθώς και των δεσμευμένων κατοικιών που βρίσκονται εκτός αγοράς.

Σύμφωνα με τη ΗΟΜΙ, η αύξηση της ζήτησης οφείλεται στο πρόγραμμα "Σπίτι Μου" και στην παράταση των αιτήσεων της Golden Visa με το παλιό όριο των 250.000€ έως 31/07/2023.

Συνέντευξη κ. Παραδιά για τα θέματα που αφορούν τα ακίνητα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Παραδιά, το βασικό πρόβλημα της αγοράς ακινήτων σχετίζεται με την ανισότητα προσφοράς-ζήτησης.

Η λύση που προτείνει είναι να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες με μείωση του συντελεστή φορολόγησης τουλάχιστον για τις κύριες κατοικίες και τη διευκόλυνση της διόρθωσης λανθασμένων συμβολαίων μεταβίβασης και οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Επίσης, έθιξε την επιπλέον δήλωση που πρέπει να κάνουν οι πολίτες στον Δήμο, συμπληρωματικά με τη διακοπή του ρεύματος ενός ακινήτου, αλλιώς χρεώνονται δημοτικά τέλη πέρα από το ΤΑΠ. Αυτό είναι κάτι το οποίο πολλοί ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν και συνεπώς σε μερικές περιπτώσεις έχουν συγκεντρωθεί υπέρογκα χρέη. Το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ είναι η ηλεκτρονική διακοπή του ρεύματος να συνεπάγεται αυτόματα και την διακοπή της χρέωσης των δημοτικών τελών.

Τέλος, ανέφερε την εκτός σχεδίου δόμηση και ότι οι περιουσίες αρκετών πολιτών αχρηστεύονται εξαιτίας των νέων μεταρρυθμίσεων.