HOMI
Φορτώνει

Εξελίξεις αγοράς ακινήτων 08/04/2023

Τελευταία ενημέρωση: 06/04/2023

Κατηγορία: News

Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (08/04/2023).
Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (08/04/2023).

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (08/04/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:

Αιτήσεις για το πρόγραμμα "Σπίτι μου"

Άνοιξαν οι οι αιτήσεις για το πρόγραμμα "Σπίτι μου" για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε νέους 25-39 ετών. Προϋποθέσεις επιλεξιμότητας είναι να μην κατέχουν σπίτι που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες, και το ετήσιο εισόδημα να διαμορφώνεται από €10.000 έως €14.000 για άγαμους, και έως €20.000 για έγγαμους δικαιούχους, με προσαύξηση €3.000 για κάθε τέκνο.

Οι τράπεζες αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα βάσει των εσωτερικών τους κανονισμών για τη λήψη προέγκρισης δανείου για 60 ημέρες.

Εντός των 60 ημερών ο αιτούντας οφείλει να ενημερώσει την τράπεζα για το ακίνητο που ενδιαφέρεται να αγοράσει, τη συμφωνημένη τιμή του (έως €200 χιλ.) και το αιτούμενο ποσό δανείου (έως €150 χιλ.).

Δεν είναι σαφές πώς θα διαχειριστούν αυτές οι προθεσμίες, καθώς σήμερα υπάρχουν καθυστερήσεις 6-12 μηνών για την ολοκλήρωση ενός συμβολαίου, και οι πωλητές διστάζουν να δεχτούν αγοραστές με δάνεια λόγω των καθυστερήσεων εκταμίευσης.

Επίσης, μπορεί να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες να αυξήσουν τις ζητούμενες τιμές τους λόγω του προγράμματος. Η HOMI χρειάστηκε να αποτρέψει ορισμένους από τους πελάτες/ιδιοκτήτες της από το να το κάνουν.

Συνέδριο Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων

Στο Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος συζητήθηκαν τα κόκκινα δάνεια και η διαχείριση τους, οι πλειστηριασμοί, καθώς και η αύξηση των επιτοκίων.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της doValue, κ. Καλαντώνης, ανέφερε ότι τα κόκκινα δάνεια αξίας €90 δισ. αποτελούν μεγάλο βάρος στην οικονομία και κάθε σχέδιο ανάπτυξης, και πρόκειται να τακτοποιηθεί σε τουλάχιστον 5 ή και παραπάνω χρόνια.

Οι servicers διαχειρίζονται περίπου 600 χιλ. ακίνητα, εκ των οποίων τα μίσα είναι κατοικίες και τα υπόλοιπα μισά επαγγελματικά. Εκτίμησε ότι περίπου το 80% των δανείων ρυθμίζεται με κάποιο συναινετικό τρόπο, επομένως περίπου 100 χιλ. ακίνητα πρόκειται να ρευστοποιηθούν μέσω πλειστηριασμών τα επόμενα 3 έτη.

Επίσης, ανέφερε ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι σημαντική, και παρόλο που δεν παρατηρούνται μαζικές αθετήσεις, υπάρχουν καθυστερήσεις πληρωμής 1-2 δόσεων στα στεγαστικά, και στα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παράταση εφαρμογής των νέων ορίων της Golden Visa

Ψηφίστηκε από την κυβέρνηση η αναβολή της έναρξης εφαρμογής του νέου προγράμματος της Golden Visa. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση του ορίου από 250.000€ σε 500.000€ που αφορά 36 περιοχές της χώρας μετατίθεται στις 31 Ιουλίου, από τις 30 Απριλίου που είχε οριστεί αρχικά. Στην ουσία, οι ξένοι επενδυτές μπορούν να πληρώσουν 10% του τμήματος πριν τις 31 Ιουλίου και να επωφεληθούν από το ισχύον καθεστώς με το αρχικό όριο των 250.000€.

Αυτή η αναβολή δίνει κίνητρο στους ξένους επενδυτές να προχωρήσουν άμεσα σε επενδύσεις, καθώς και δίνει περισσότερο χρόνο να ταξιδέψουν και να επιλέξουν ένα ακίνητο στις περιοχές που επηρεάζονται από την τροποποίηση.

Προβλήματα στα Κτηματολογικά Γραφεία και απαντήσεις των εργαζομένων

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Ελλάδος, και η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, σε συνέντευξη τύπου επεσήμαναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και οι πολίτες, λόγω της δυσλειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων, και προτείνουν λύσεις.

Μεταξύ άλλων στα προβλήματα αναφέρθηκαν η υποστελέχωση, η δυσκολία ηλεκτρονικής υποβολής εγγράφων, η απουσία ενιαίων κανόνων και πρακτικών, οι καθυστερήσεις έκδοσης πιστοποιητικών κ.α.

Οι εργαζόμενοι του Κτηματολογίου απάντησαν στα σχετικά προβλήματα, δηλώνοντας ότι για τις καθυστερήσεις ευθύνεται η υποστελέχωση και η έλλειψη κατάρτισης των εργαζομένων των γραφείων και η απουσία σχετικής πολιτικής κινητοποίησης επάνδρωσης τους, καθώς και ότι οι πλατφόρμες του Κτηματολογίου κλειδώνουν κεντρικά στις 13:30, άρα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν πολίτες τότε.

Επίσης δήλωσαν ότι επαγγελματίες εξακολουθούν να αρνούνται τη ψηφιοποίηση, παρόλο που είναι απαραίτητη καθώς εξοικονομείται χρόνος, αλλά και απλή διαδικασία για την υποβολή των εγγράφων.