HOMI
Φορτώνει

Εξελίξεις αγοράς ακινήτων 05/05/2023

Τελευταία ενημέρωση: 05/05/2023

Κατηγορία: News

Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (05/05/2023).
Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (05/05/2023).

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (05/05/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:

Εξελίξεις στο πρόγραμμα “Σπίτι μου” λόγω έλλειψης ακινήτων

Έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα "Σπίτι μου", με τις αιτήσεις από νέους ετών για αγορά πρώτης κατοικίας να έχουν φτάσει τις 20.000. Ωστόσο, ο Σύλλογος Μεσιτών Αττικής επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια που πληρούν τις προϋποθέσεις, δηλαδή να είναι 75-150 τ.μ. με αξία έως €200 χιλ.

Η εύρεση κατάλληλου ακινήτου είναι απαραίτητη για την έγκριση και εκταμίευση του δανείου, και έως τώρα μόνο το 5-6% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν έχουν εγκριθεί.

Υπενθυμίζεται οτι δικαιούχοι είναι άτομα ηλικίας 25-39, που δεν διαθέτουν άλλο ακίνητο κατάλληλο για κατοικία, και έχουν ετήσιο καθαρό εισόδημα τουλάχιστον €10.000 με το ανώτατο όριο €16.000 για άγαμους, και €24.000 για έγγαμους.

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών για τις στεγαστικές δαπάνες στην Ελλάδα

Στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών οι ομιλητές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει στεγαστική πολιτική στην Ελλάδα, η οποία έχει επιφέρει στεγαστική κρίση.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του οργανισμού diaNEOsis κ. Νικολαϊδη, η στεγαστική κρίση οφείλεται στην κατάργηση του βασικού φορέα κοινωνικής κατοικίας το 2012, στη μείωση του εισοδήματος κατά 40% το 2008, και στην αύξηση του τουρισμού που δημιούργησε μεγάλη ζήτηση και έτσι αύξηση των τιμών.

Επίσης, ο καθηγητής κ. Τριανταφυλλόπουλος, επισήμανε πως δεν υπάρχει αστική πολιτική και πολεοδομική πολιτική. Έτσι πρότεινε την αξιοποίηση των πόρων για τη δημιουργία κοινωνικών κατοικιών, και την εφαρμογή διαφορετικών μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές. Ειδικότερα, μερικά από τα μέτρα σχετίζονται με την μετατροπή των παρατημένων κτιρίων σε κατοικίες στο κέντρο της Αθήνας, και την αστική ανάπλαση στην Δυτική Αττική.

ΕΝΦΙΑ 2023

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2023 στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, η πληρωμή των οποίων θα γίνει σε 10 δόσεις με την πρώτη στο τέλος Μαΐου και την τελευταία τον Φεβρουάριο 2024. Στην εφάπαξ πληρωμή εφαρμόζεται έκπτωση 3%.

Επίσης, προβλέπεται έκπτωση του φόρου κατά 50% υπό προϋποθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, αν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.000€ με προσαύξηση 1.000€ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, και αν το σύνολο των τ.μ. των κτισμάτων που έχουν στην κατοχή τους δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. Τέλος, απαιτείται η αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 85.000€ για άγαμο, τα 150.000€ για έγγαμο /μονογονεϊκή οικογένεια με 1 τέκνο, και τα 200.000€ για έγγαμο/μονογονεϊκή οικογένεια με τέκνα.

Από τον ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται πλήρως πολύτεκνα νοικοκυριά, και άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο εισόδημα τους είναι μικρότερο από 12.000€ και η επιφάνεια του ακινήτου έως 150 τ.μ.

Σημειώνεται ότι οι φορολογουμενοι που διαπιστώσουν λάθη στις δηλώσεις τους μπορούν να τα διορθώσουν μέσω της υποβολής τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εώς τις 30 Ιουνίου.

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών για τις Ξένες Επενδύσεις

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, οι ξένες επενδύσεις σημείωσαν ρεκόρ 20ετίας. Πιο συγκεκριμένα, έφτασαν τα € 7 δισ., εκ των οποίων το 31% αφορά συγχωνεύσεις και εξαγορές, το 27,3% αναφέρεται στην αγορά ακινήτων και το 27,4% σχετίζεται με την αγορά μετοχών από ξένους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Accenture κ. Σαμπατακάκη, οι παράγοντες που προσελκύουν ξένους επενδυτές σχετίζονται με την αλλαγή της φορολογίας εργασίας και του πτωχευτικού δικαίου, αλλά και το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει ταλέντο και περιθώριο ανάπτυξης.

Τέλος, ο κ. Κιουρούκογλου από την EMEA Transportation Infrastructure, επισήμανε ότι η Ελλάδα χάρη στην γεωγραφική της θέση μπορεί να επωφεληθεί από διάφορους τομείς για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, όπως τα logistics, την μεταποίηση και την πρωτογενή παραγωγή.