Τι να προσέξεις πριν νοικιάσεις το σπίτι σου μέσω Airbnb

Το Αirbnb έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, όχι μόνο στην Ελλάδα της κρίσης αλλά σε όλο τον κόσμο. Αυτή η νέα τάση μπορεί να ωφελεί πολλούς τουρίστες που ψάχνουν μια πιο οικονομική λύση για τις διακοπές τους, καθώς και τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα ακίνητα τους για ένα επιπλέον εισόδημα, όμως αυτός […]
Τι να προσέξεις πριν νοικιάσεις το σπίτι σου μέσω Airbnb

Το Αirbnb έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, όχι μόνο στην Ελλάδα της κρίσης αλλά σε όλο τον κόσμο. Αυτή η νέα τάση μπορεί να ωφελεί πολλούς τουρίστες που ψάχνουν μια πιο οικονομική λύση για τις διακοπές τους, καθώς και τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα ακίνητα τους για ένα επιπλέον εισόδημα, όμως αυτός ο τύπος ενοικίασης κρύβει πολλές παγίδες. Αν σκέφτεσαι να μπεις κι εσύ στον χώρο του Airbnb, μάθε παρακάτω τι πρέπει να προσέξεις. 

Είναι νόμιμο;

Έχεις την κυριότητα ή την εξουδιοδότηση να νοικιάσεις το ακίνητο; Δεν είναι λίγα τα περιστατικά ενοικιαστών που έτυχε να λείπουν για 2-3 μήνες στο εξωτερικό και σκέφτηκαν να νοικιάσουν μέσω Αirbnb το διαμέρισμα τους, χωρίς να αναφέρουν στον ιδιοκτήτη, κάτι που τους έφερε αντιμέτωπους με αμέτρητα νομικά ζητήματα. Βεβαιώσου πως έχεις την απόλυτη κυριότητα να νοικιάσεις έναν χώρο πριν προβείς σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Ασφαλίσου

Η παράδοση της περιουσίας σου σε άτομα που ίσως και να μην συναντήσεις ποτέ από κοντά, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και όταν επιλέγεις να ασχοληθείς με αυτή την κατηγορία των τακτικών και βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, πρέπει σίγουρα να εξασφαλιστείς. Η εταιρία Αirbnb  προσφέρει ασφαλιστικές υπηρεσίες σε οικοδεσπότες που επιθυμούν να νοικιάσουν τα διαμερίσματα τους – έως ένα συγκεκριμένο ποσό, φυσικά. Να θυμάσαι όμως πως αυτό καλύπτει φθορές και απώλειες συγκεκριμένου τύπου. Μάθε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

Βρες λογιστή

Θα τον χρειαστείς σίγουρα στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Η Airbnb μπορεί να είναι φιλική προς τους χρήστες όσον αφορά τη διαχείριση των εσόδων τους, αλλά χρειάζεσαι την βοήθεια ενός ειδικού για να διαχειριστεί αυτή την οικονομική σου δραστηριότητα. Η καταβολή των φόρων και το ύψος των προμηθειών της εταιρίας ποικίλουν και εξαρτώνται από διαφορετικούς παράγοντες (περιοχή, τύπος ακινήτου, κλπ.) Κάνε μια έρευνα σχετικά με τις λογιστικές διαδικασίες και ζήτα τη γνώμη των ειδικών πριν ξεκινήσεις.

Και τώρα πάμε στα πρακτικά…

Όρισε την κατάλληλη τιμή

Ακόμα κι αν το σπίτι σου είναι σε μια ιδανική τοποθεσία και προσφέρει όλες τις ανέσεις, κάνε μια έρευνα αγοράς. Μπες στην πλατφόρμα και έλεγξε την προσφορά. Μπορεί να υπάρχει ένα εξίσου καλό (ή ακόμα καλύτερο) διαμέρισμα ακριβώς δίπλα από το δικό σου, σε χαμηλότερη τιμή! Δες τι ακίνητα υπάρχουν διαθέσιμα στην περιοχή σου και έλεγξε τις τιμές τους. Επίσης έλεγξε την ζήτηση! Υπάρχει ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα ακίνητα στις δεδομένες τιμές; Μπορείς εύκολα να δεις αν κάποιο ακίνητο είναι δημοφιλές με δύο τρόπους. Καταρχήν έλεγξε το ημερολόγιο διαθεσιμότητας του. Πόσες κρατήσεις έχουν γίνει για τους επόμενους δύο μήνες; Υπάρχουν ελεύθερες ημερομηνίες; Επίσης διάβασε τα σχόλια – αυτά θα σου δώσουν όλο το απαραίτητο feedback! Πόσες κριτικές συγκέντρωσε το ακίνητο τον τελευταίο μήνα; Τι λένε οι επισκέπτες; Δικαιολογείται η τιμή του σπιτιού για τις υπηρεσίες που προσφέρει; Κάνε μια έρευνα αγοράς, και όρισε κατάλληλα την δική σου τιμή.

Θέσε όρους από πριν

Για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως. Σκέψου με ποια πράγματα δεν είσαι σύμφωνος και κάνε μια λίστα. Αν για παράδειγμα δεν επιτρέπεις τα ζώα ή το κάπνισμα στο χώρο του ακινήτου σου, φρόντισε να το τονίσεις, όχι μόνο στην αγγελία σου, αλλά και αργότερα, όταν ο επισκέπτης έχει ήδη προβεί στην κράτηση. Στείλ’ του ένα email καλωσορίσματος και ανέφερε συνοπτικά και ευγενικά τους όρους σου.

Βγάλε φωτογραφίες – πολλές

Κι αν δεν είναι πολλές, φρόντισε τουλάχιστον να είναι καλές. Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, κι αυτό σίγουρα ισχύει σε αυτή την περίπτωση. Το να επενδύσεις σε μια επαγγελματική φωτογράφηση ίσως είναι η σημαντικότερη κίνηση που θα κάνεις. Ο θεατής κρίνει από αυτό που βλέπει και φαντάζεται τον εαυτό του να ζει εκεί. Φρόντισε οι φωτογραφίες σου να είναι φωτεινές και να τονίζουν τα καλύτερα σημεία του σπιτιού. Διάλεξε με προσοχή την κύρια φωτογραφία (thumbnail) που θα δείχνει το σπίτι σου στην αναζήτηση ακινήτων, ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα διαμερίσματα. Αν καταφέρεις να τραβήξεις το ενδιαφέρον του θεατή και να τον κάνεις να πατήσει στην αγγελία σου, έχεις κάνει τη μισή δουλειά! Για άλλη μισή, φρόντισε να τον πείσεις οπτικά πως το ακίνητο σου είναι η ιδανική επιλογή για αυτόν. Αν τώρα νομίζεις πως το σπίτι σου χρειάζεται μια ανανέωση για να προσελκύσεις όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, μάθε εδώ μερικούς εύκολους τρόπους για να ανανεώσεις τον χώρο σου γρήγορα και οικονομικά!

Δώσε πρόσθετη αξία στον επισκέπτη

Η πλειονότητα των επισκεπτών εκτιμά τις επιπλέον παροχές και τις δωρεάν υπηρεσίες. Πολλοί οικοδεσπότες προτίθενται να τους μεταφέρουν από και προς το αεροδρόμιο/λιμάνι αφιλοκερδώς. Άλλοι τους ετοιμάζουν χάρτες της πόλης με τα πιο γνωστά και ενδιαφέρονται μέρη για να επισκεφτούν. Άλλοι πάλι τους προσφέρουν ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα ως καλωσόρισμα. Ό,τι κι αν είναι, σχεδίασε το με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς θα προσθέσει σημαντική αξία στην επιλογή του επισκέπτη, και φρόντισε να το επισημάνεις στην αγγελία σου!

Βρείτε κάποιον να το καθαρίζει 

Θα υπάρξουν περιπτώσεις που ο χρόνος που θα έχεις στη διάθεσή σου για να καθαρίσεις το σπίτι, μεταξύ της αναχώρησης του ενός επισκέπτη και την άφιξη του επόμενου, θα είναι ελάχιστος. Σκέψου αν είσαι διατεθειμένος να αναλάβεις εσύ αυτό το κομμάτι, διαφορετικά μπορείς να βρεις μια αξιόπιστη υπηρεσία καθαρισμού και να κανονίζεις τις διαδικασίες εξ’ αποστάσεως.

Απαντήστε στις κριτικές

Η αξιολόγηση του χώρου σου είναι το Α και το Ω. Μπορεί οι φωτογραφίες σου να παρουσιάζουν το ομορφότερο διαμέρισμα στην ιδανικότερη τοποθεσία, όμως όταν οι άλλοι μιλάνε για εσένα, πρέπει να προσέχεις τι λένε. Τα σχόλια κάτω από την αγγελία σου είναι σημαντικά, και είναι αυτά που θα κοιτάξει ο ενδιαφερόμενος αμέσως μετά από την προβολή των φωτογραφιών. Σε περίπτωση που κάποια κριτική είναι αρνητική, απαντήστε με ευγένεια. Είναι σημαντικό για τους τρίτους να δουν πώς ανταποκριθήκατε στα αρνητικά σχόλια, και η απώλεια απάντησης δεν θα σας ωφελήσει.

Οι φιλοξενούμενοι πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Να θυμάστε πως ακόμα και η πιο μικρή κίνηση ευγένειας θα σας δώσει έξτρα πόντους και θα σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην θετική αξιολόγηση αργότερα.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments