Πώληση ακινήτου με Μεσιτικό Γραφείο: Τι να προσέξεις

Όταν θέλεις να πουλήσεις το ακίνητο σου, η επιλογή ενός μεσιτικού γραφείου είναι μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που θα πάρεις. Ένας καλός μεσίτης θα πρέπει να είναι δίπλα σου κατά τη διάρκεια ολόκληρης της διαδικασίας πώλησης και να σε εμψυχώνει. Ένας όχι-και-τόσο-καλός-μεσίτης από την άλλη, θα κάνει τη διαδικασία πιο δύσκολη απ’ ό,τι χρειάζεται, […]
Πώληση ακινήτου με μεσιτικό γραφείο: Τι να προσέξεις

Όταν θέλεις να πουλήσεις το ακίνητο σου, η επιλογή ενός μεσιτικού γραφείου είναι μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που θα πάρεις. Ένας καλός μεσίτης θα πρέπει να είναι δίπλα σου κατά τη διάρκεια ολόκληρης της διαδικασίας πώλησης και να σε εμψυχώνει. Ένας όχι-και-τόσο-καλός-μεσίτης από την άλλη, θα κάνει τη διαδικασία πιο δύσκολη απ’ ό,τι χρειάζεται, προσπαθώντας να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα της πώλησης.

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για την εύρεση ενός καλού μεσίτη, σίγουρα όμως μπορείς να ακολουθήσεις ορισμένα βήματα για μια καλύτερη τύχη. Θα αναλύσουμε παρακάτω τα πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρει κάθε πωλητής όταν ψάχνει για έναν καλό μεσίτη.

1. Πιστοποιήσεις και Προσόντα

Πρέπει να εξασφαλίσεις ότι ο μεσίτης σου κατέχει την απαραίτητη πιστοποίηση και άδεια εξάσκησης επαγγέλματος. Τα μεσιτικά γραφεία στην Ελλάδα υπάγονται στο Νόμο 4072/2012. Συνοπτικά, κάθε μεσίτης θα πρέπει να έχει τελειώσει τουλάχιστον το λύκειο, να έχει το δικαίωμα να δουλέψει στην Ελλάδα, να μην έχει κατηγορηθεί για αδίκημα και να μην έχει τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Δεν προβλέπεται η επίσημη εκπαίδευση των μεσιτών από το νόμο, τουλάχιστον όχι ακόμα. Αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο εξακολουθούν να επιμένουν οι επαγγελματικές μεσιτικές ενώσεις, οι οποίοι θα ήθελαν να καθιερωθεί η υποχρεωτική εκπαίδευση πριν την άσκηση του επαγγέλματος.

Όταν κάποιος ψάχνει για έναν αντιπρόσωπο, καλό θα ήταν να έχει εξασφαλίσει ότι ο μεσίτης διαθέτει τα κατάλληλα πιστοποιητικά. Επιπλέον πιστοποίηση είναι πιθανή όταν οι μεσίτες είναι μέλη ενός επαγγελματικού συλλόγου. Δύο από τις μεγαλύτερες ενώσεις είναι η OΜΑΣE (Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας) και ο ΣEK (Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηματομεσιτών). Έχουν κώδικες δεοντολογίας στους οποίους υπάγονται τα μέλη που καλύπτουν πιο αυστηρά κριτήρια, τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ για την OMAΣE και εδώ για τον ΣEK. Ενώ δεν προβλέπεται από το νόμο, πολλοί είναι οι μεσίτες οι οποίοι εντάσσονται σε κάποια από αυτές τις ενώσεις για τις επαγγελματικές και υποστηρικτικές διασυνδέσεις που προσφέρουν.

Όπως αναφέρει το Newsbeast, δυστυχώς πολλοί είναι εκείνοι που παραβιάζουν τον Ελληνικό Νόμο. Θα πρέπει να ζητήσετε από τον μεσίτη σας να σας δείξει τον αριθμό ΓΕΜΗ ώστε να διασφαλίσετε πως έχουν κάνει την απαραίτητη εγγραφή.

2. Προμήθειες

Δεν υπάρχουν σταθερές προμήθειες, προβλεπόμενες από τον Ελληνικό Νόμο, για τη λειτουργία των μεσιτικών γραφείων. Σαν άτυπος κανόνας ωστόσο, ισχύει η χρέωση ενός ποσού της τάξης του 2% για τον πωλητή και 2% για τον αγοραστή, αν και τα ποσά αυτά ποικίλουν και μπορούν να διαπραγματευτούν. Για τα ενοίκια, συνήθως ισχύει η χρέωση ενός ενοικίου το οποίο καλείται να καταβάλλει ο ιδιοκτήτης στον μεσίτη, και ενός επιπλέον ενοικίου που πρέπει να πληρώσει στον μεσίτη ο ενοικιαστής. Ωστόσο αυτό εξαρτάται από το εκάστοτε μεσιτικό γραφείο. Φροντίστε να ρωτήσετε για τις προμήθειες που χρεώνουν και να υπογράψετε κάθε συμφωνία γραπτώς. Αν δεν είστε σίγουροι για κάτι, καλό είναι να το αναφέρετε και να το συζητήσετε με τον μεσίτη, ή ίσως να αναζητήσετε μια νομική συμβουλή πριν υπογράψετε.

3. Έρευνα

Ξεκινήστε ρωτώντας τους φίλους, τους συγγενείς σας, τους συναδέλφους σας και όποιον άλλο εμπιστεύεστε για πιθανές συστάσεις. Πρώην πωλητές, που ολοκλήρωσαν την πώληση του ακινήτου τους, είναι μια σημαντική πηγή πληροφοριών όταν κάποιος ψάχνει για μεσίτη. Μπορούν να μιλήσουν με ειλικρίνεια για τις εμπειρίες τους μαζί τους. Επιπλέον, μπορείς να εμπιστευτείς την γνώμη κάποιου που γνωρίζεις, επειδή το πιο πιθανό είναι να ευχαριστήθηκε τη συνεργασία με τον εκάστοτε μεσίτη και να θέλει να την επαναλάβει στο μέλλον.

Αν δεν έχεις κάποιον να σου προσφέρει συστάσεις, ψάξε στο Ίντερνετ. Αναζήτησε μεσιτικά γραφεία της περιοχής σου και κράτησε τα ονόματα των μεσιτών που θα σε ενδιέφερε να συνεργαστείς μαζί τους, ώστε να ψάξεις λίγο περισσότερο γι’ αυτούς. Δες τις κριτικές και συγκέντρωσε πληροφορίες για τη δουλειά τους που θα σε βοηθήσουν στην απόφαση σου.

4. Εμπειρία

Είναι πολύ σημαντικό να ρωτήσεις έναν πιθανό μεσίτη πόσο καιρό ασχολείται με την αγοραπωλησία ακινήτων. Κάθε αγορά είναι διαφορετική, γι’ αυτό θα ήταν καλή ιδέα να προσλάβεις έναν μεσίτη που να ξέρει τις τάσεις της τοπικής αγοράς και τις ιδιαιτερότητες της. Θέσε βασικά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα το χρόνο που χρειάζεται ένα πρόσφατα καταχωρημένο σπίτι για να πωληθεί ή τη μέση τιμή πώλησης των ακινήτων της περιοχής. Μπορείς επίσης να ρωτήσεις για τις τάσεις της συγκεκριμένης περιοχής, τις οποίες πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν καταχωρήσεις το ακίνητο σου προς πώληση.

5. Ερωτήσεις

Μόλις ετοιμάσεις τη λίστα με τα πιθανά μεσιτικά γραφεία, είναι ώρα να αρχίσεις να επικοινωνείς μαζί τους και να κάνεις τις ερωτήσεις σου. Παρακάτω θα βρεις τέσσερις σημαντικές ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνεις σε κάθε μεσίτη:

1. Έχετε άδεια μεσιτικού γραφείου;

2. Μπορώ να έχω το όνομα και το τηλέφωνο κάθε ατόμου που θα βλέπει το σπίτι μου;

Αυτές οι πληροφορίες θα διασταυρώσουν κάθε άτομο που είδε το ακίνητο σου.

Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι δυνατό λόγω του κανονισμού GDPR. Εφόσον όμως υπάρχει η συναίνεση του εκάστοτε ατόμου, τότε αυτές οι πληροφορίες μπορούν να μεταφερθούν. Και εσείς, ως ιδιοκτήτης, έχετε το δικαίωμα να γνωρίζετε ποιος μπήκε μέσα στο σπίτι σας. Επομένως, μην πιστεύετε σε υποθέσεις. Ζητήστε να μάθετε από τον μεσίτη ποια είναι η πολιτική απορρήτου που χρησιμοποιεί.

3. Πως μπορώ να προετοιμάσω το ακίνητο μου για την πώληση;

Κάθε καλό μεσιτικό γραφείο θα πρέπει να σε συμβουλεύει σχετικά με το πώς μπορείς να προετοιμάσεις το σπίτι σου πριν την πώληση.

4. Πως αιτιολογείτε την εκτίμηση του ακινήτου μου;

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να πιστεύουν σε μια πλάνη. Είναι εύκολο να «ωραιοποιείς» την αξία του ακίνητου σου, αυξάνοντας την, και να σκέφτεσαι τί θα κάνεις με τα έσοδα της πώλησης. Το πρόβλημα είναι ότι οι εκτιμήσεις είναι έγκυρες μόνο όταν χρησιμοποιούνται συγκρίσιμα στοιχεία πωλήσεων. Η πώληση στην σωστή τιμή είναι σημαντική αν θέλεις να διασφαλίσεις πως δεν αφήνεις κανένα χρηματικό περιθώριο ανεκμετάλλευτο, αλλά κι ότι δεν υπερεκτιμάς το ακίνητο σου, κινδυνεύοντας έτσι να μην το πουλήσεις.

Η υπερεκτίμηση του ακινήτου σου είναι ένα από τα κόλπα των μεσιτών να εξασφαλίσουν τον πελάτη. Μόλις αρχίσουν να προσελκύουν τους αγοραστές, βλέπουν ότι το ενδιαφέρον τους στην προτεινόμενη τιμή πώλησης είναι ελάχιστο, κι έτσι αρχίζουν να σε πείθουν για μια ενδεχόμενη μείωση της αξίας του ακινήτου. Αυτό είναι κάτι που προκαλεί εκνευρισμό και απογοήτευση. Μπορείς να δεις αναλυτικά τα πλεονεκτήματα της εκτίμησης του ακινήτου σου εδώ.

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί μεσίτες εκεί έξω. Και καθένας από αυτούς έχει τις δικές του ικανότητες και ιδιαιτερότητες. Αφιερώστε όσο χρόνο χρειάζεται στην εύρεση ενός μεσιτικού γραφείου που θα επωφελήσει την διαδικασία της πώλησης του ακινήτου σας και θα είστε ευχαριστημένοι με τη συνεργασία σας μαζί του. Όλα τα υπόλοιπα θα βρουν το δρόμο τους.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments