HOMI
Loading

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού ενοικιαστή;

Last Modified: 27/04/2020

Categories: Renting

Πως θα καταλάβεις αν το άτομο στο οποίο θες να νοικιάσεις το σπίτι σου είναι αξιόπιστο; Μάθε όλα τα χαρακτηριστικά ενός καλού ενοικιαστή!
Πως θα καταλάβεις αν το άτομο στο οποίο θες να νοικιάσεις το σπίτι σου είναι αξιόπιστο; Μάθε όλα τα χαρακτηριστικά ενός καλού ενοικιαστή!

Η επιλογή του κατάλληλου ενοικιαστή για το ακίνητο σου είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που πρέπει λάβεις ως ιδιοκτήτης. Εξετάζοντας τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά ενός καλού ενοικιαστή, θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Η επιλογή σου θα καθορίσει εάν θα επωφεληθείς ή θα χάσεις χρήματα από την επένδυση σου. 

Υπάρχουν ορισμένοι μισθωτές που σε κάνουν να μετανιώνεις που τους διάλεξες. Είτε πληρώνουν τα ενοίκια καθυστερημένα… είτε δεν πληρώνουν καθόλου. Κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, καθώς πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που βασίζονται στο εισόδημα που λαμβάνουν από τα ενοίκια για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Κι αν τελικά χρειαστεί να καταφύγεις στην έξωση ενοικιαστή, αυτό σημαίνει χρονοβόρες διαδικασίες και τον κίνδυνο ζημιάς της περιουσίας σου από τον μισθωτή.

Επίσης, η απόκρυψη των ζημιών που μπορεί να προκαλέσει κάποιος ενοικιαστής, επιφέρει μεγαλύτερα προβλήματα. Τις περισσότερες φορές το μόνο που χρειάζεται είναι μια γρήγορη επιδιόρθωση, όμως η απόκρυψη της ζημιάς μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερα προβλήματα.

Όταν μπαίνεις στην αγορά ακινήτων, θέλεις να επενδύσεις τα χρήματα σου νοικιάζοντας το χώρο σου σε άτομα που θα πληρώνουν το ενοίκιο εγκαίρως και που θα φροντίζουν την περιουσία σου όπως ακριβώς θα έκανες κι εσύ. Αλλά πως γίνεται να διασφαλίσεις αυτόν τον τύπο μισθωτή; Ας ξεκινήσουμε με τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών ενός καλού ενοικιαστή.

1. Αίσθημα ευθύνης

Πρέπει το άτομο που θα εμπιστευτείς να είναι υπεύθυνο, να μπορείς να βασιστείς σ’ αυτόν. Ένας υπεύθυνος μισθωτής θα φροντίζει να πληρώνει το ενοίκιο στην ώρα του κάθε μήνα και θα τηρεί όλους τους όρους μίσθωσης. Έχοντας έναν τέτοιο ενοικιαστή μπορείς να επαναπαυθείς και να αισθάνεσαι σίγουρος ότι η ιδιοκτησία σου βρίσκεται σε καλά χέρια. Πως μπορείς όμως να διαπιστώσεις αν ένα άτομο είναι υπεύθυνο;

Συνέντευξη από προηγούμενους ιδιοκτήτες. Οι υπεύθυνοι ενοικιαστές ελέγχουν προσεκτικά το χώρο, κάνουν μικρές διορθώσεις όπου χρειάζονται και σε ενημερώνουν αμέσως για οτιδήποτε σημαντικό. Ρώτησε παλαιότερους ιδιοκτήτες εάν ο εν λόγω ενοικιαστής έκανε όλα τα παραπάνω.

Παρατήρησε την επικοινωνιακή του δεξιότητα. Τα υπεύθυνα άτομα δίνουν μεγάλη προσοχή στην επικοινωνία. Θα σε ενημερώσουν αμέσως για κάθε πρόβλημα του σπιτιού. Αναζήτησε υποψηφίους που ανταποκρίνονται εγκαίρως στις ερωτήσεις σου και σου δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες πριν καν τους ρωτήσεις.

Παρατήρησε αν κάνουν ό,τι λένε. Αν κλείσετε ραντεβού ξενάγησης, ένας υπεύθυνος ενοικιαστής θα είναι εκεί στην ώρα του. Εάν συναντήσει κίνηση και καθυστερήσει για κάποιο λόγο, τότε θα ζητήσει συγνώμη και θα σε ενημερώσει για την ώρα που θα φτάσει.

Ακόμα και μετά την ενοικίαση του σπιτιού, καλό είναι να προγραμματίζεις τακτικές επιθεωρήσεις του χώρου. Κάν'τες τουλάχιστον μία ή δύο φορές το χρόνο για να βεβαιωθείς ότι το ακίνητό σου παραμένει σε καλή κατάσταση.

2. Ικανότητα πληρωμής

Στα χαρακτηριστικά ενός καλού ενοικιαστή, σίγουρα να συμπεριληφθεί η ικανότητα αποπληρωμής του ενοικίου του. Ο καλύτερος τρόπος για να δεις αν κάποιος υποψήφιος μπορεί να αντέξει οικονομικά την καταβολή των ενοικίων, είναι να επαληθεύσεις το εισόδημά του. Θα πρέπει να είναι αρκετό ώστε το ενοίκιο που θα θέσεις να αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματός του.

Φοιτητές πανεπιστημίου ή άλλου είδους κοινωνικές ομάδες που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το ακίνητο, πρέπει να μπορούν να σου παρέχουν κάποιον συνυπογράφοντα. Πριν υπογράψεις το συμβόλαιο μαζί τους, βεβαιώσου ότι έχετε συμπεριλάβει στην συμφωνία και τον συνυπογράφοντα.

3. Η ειλικρίνεια του καλού ενοικιαστή

Η ειλικρίνεια είναι το Α και το Ω όταν αναφερόμαστε στα χαρακτηριστικά ενός καλού ενοικιαστή. Πολλοί υποψήφιοι λένε κάθε είδους ψέματα όταν κάνουν αίτηση για ένα ακίνητο. Σίγουρα, δεν θέλεις να νοικιάσεις την ιδιοκτησία σου σε κάποιον που σου είπε ψέματα, προσπαθώντας να καλύψει κάτι που θα σε απέτρεπε να του νοικιάσεις το χώρο σου.

Επιπλέον, αν σου είπαν ψέματα στην αρχή, είναι πολύ πιθανόν να δράσει δόλια και αργότερα. Για παράδειγμα, μπορεί να αφήσει κάποιο τρίτο να μετακομίσει στο χώρο σου, ο οποίος δεν προβλέπεται στην συμφωνία.

Μια σημείωση σχετικά με τους αυτοαπασχολούμενους υποψήφιους: Μην εμπιστεύεσαι ό,τι σου λένε. Ζήτησε τους να σου δείξουν δύο έτη φορολογικών δηλώσεων και έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου που να καλύπτει τουλάχιστον τρεις μήνες ενοικίασης.

4. Μακροχρόνια Μίσθωση

Μόλις αποκτήσεις έναν καλό ενοικιαστή για την ιδιοκτησία σου, το καλύτερο είναι να τον κάνεις να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν αποκτήσει δεσμεύσεις, για παράδειγμα κάνει οικογένεια ή βρει δουλειά στην περιοχή, είναι πολύ πιθανόν να μείνει πάνω από ένα χρόνο.

Όταν βρεις έναν καλό ενοικιαστή, ίσως θελήσεις να του δώσεις ένα κίνητρο για να ανανεώσει το συμβόλαιο σας στο τέλος της περιόδου μίσθωσης. Για παράδειγμα, η μη-αύξηση του ενοικίου την επόμενη περίοδο. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορείς να προσφέρεις υπηρεσίες για τη βελτίωση του χώρου, όπως το βάψιμο του σπιτιού ή την αντικατάσταση μιας παλιάς συσκευής.

Ιδιοκτήτες που πασχίζουν να νοικιάσουν την ιδιοκτησία τους, βρίσκουν συνήθως κακούς ενοικιαστές. Και ιδιοκτήτες που επιλέγουν καλούς ενοικιαστές είναι συνήθως επιτυχημένοι. Επίλεξε με σύνεση τον ενοικιαστή σου, ώστε να κάνεις μια επιτυχημένη επένδυση.