Εξελίξεις αγοράς ακινήτων - Μάρτιος 2025
Τον Μάρτιο του 2025, οι πιο σημαντικές εξελίξεις της αγοράς ακινήτων αφορούν τα εξής:
- Απόφαση ΣτΕ για τα μπόνους δόμησης ΝΟΚ: Τι αλλάζει
- Φορολογικός οδηγός ΠΟΜΙΔΑ για τα ανείσπρακτα ενοίκια
- Παράγοντες που συμβάλλουν στο πρόβλημα του στεγαστικού στην Ελλάδα
- Πώς το “Σπίτι μου 2” δυσκολεύει την αγορά ακινήτων
1. Απόφαση ΣτΕ για τα μπόνους δόμησης ΝΟΚ: Τι αλλάζει
- Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικά τα γενικά μπόνους δόμησης του Νέος Οικοδομικός Κανονισμός καθώς παρείχαν αυξήσεις δόμησης χωρίς να λάβουν υπόψη τοπικά πολεοδομικά σχέδια.
- Αναφορικα με τις οικοδομικές άδειες που ξεκίνησαν εργασίες πριν τις 11/12/2024 παραμένουν έγκυρες, ενώ όσες δεν έχουν ενεργοποιηθεί με φυσικές εργασίες ακυρώνονται ή απαιτούν αναθεώρηση.
- Η αγορά ακινήτων επηρεάζεται σημαντικά, καθώς χιλιάδες έργα βρίσκονται “στον αέρα”, ενώ οι τιμές οικοπέδων σε περιοχές που βασίζονταν στα μπόνους μπορεί να μειωθούν.
- Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθεσία, ώστε τα μπόνους να ενσωματωθούν σε Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, με αυστηρότερο σχεδιασμό και μελέτες επιπτώσεων.
- Μέχρι να οριστικοποιηθεί οι νέες κατασκευές παγώνουν, με αποτέλεσμα να καθυστερούν και να αναβάλλονται πολλά πολεοδομικά έργα.
2. Φορολογικός οδηγός ΠΟΜΙΔΑ για τα ανείσπρακτα ενοίκια
Η ΠΟΜΙΔΑ δημοσίευσε επικαιροποιημένο φορολογικό οδηγό για τα ανείσπρακτα ενοίκια, ενόψει της έναρξης υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2024.
- Η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου 2025 και λήγει στις 15 Ιουλίου 2025.
- Οι εκμισθωτές μπορούν να αποφύγουν τη φορολόγηση ανείσπρακτων ενοικίων, εφόσον έως 15 Ιουλίου έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής ή έχουν ασκηθεί αγωγές κατά των μισθωτών.
- Απαιτείται να έχουν δικαστική απόφαση ή κατάθεση αγωγής στο αρμόδιο δικαστήριο και να την κοινοποιήσουν πριν την υποβολή της δήλωσης. Η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο έχει καταργηθεί.
- Ο οδηγός αποσκοπεί στην παροχή σαφών οδηγιών προς τους ιδιοκτήτες για την ορθή δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων, ώστε να αποφύγουν αδικαιολόγητες φορολογικές επιβαρύνσεις.
3. Παράγοντες που συμβάλλουν στο πρόβλημα του στεγαστικού στην Ελλάδα
- Το στεγαστικό πρόβλημα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική συνεχίζεται και η κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας αποτελεί τον κύριο παράγοντα.
- Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τη δεκαετία 2011-2021, χτίστηκαν συνολικά κάτω από 47.000 κατοικίες, με τις περισσότερες από αυτές (32.135) να ανεγείρονται τα πρώτα 5 χρόνια. Για σύγκριση την δεκαετία 2001-2011 είχαν κατασκευαστεί 303.876 νέες κατοικίες στην Αττική, σημειώνοντας πτώση κατά 84%.
- Οι νέες κατοικίες που προστέθηκαν στην Αττική το 2023 (10.460) δεν αρκούν για να καλύψουν την ανάγκη που υπάρχει για στέγαση και το κενό που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες της κρίσης.
- Έτσι, η συνεχής αύξηση των τιμών πώλησης και ενοικίασης καταλήγουν σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.
4. Πώς το “Σπίτι μου 2” δυσκολεύει την αγορά ακινήτων
- Ο κ. Ηλίας Παπαγεωργιάδης του ομίλου MORE Group, ανέφερε πως η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων περιπλέκεται και με το πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”.
- Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρούσαν τα κριτήρια αύξησαν τις τιμές, χωρίς αυτά να είναι ανακαινισμένα και πολλά από αυτά δεν διαθέτουν τα απαραίτητα χαρτιά και δικαιολογητικά για να γίνει η πώληση.
- Οι δυνητικοί αγοραστές είναι τριπλάσιοι από τους πωλητές, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως συμφωνούν στις αυξημένες τιμές των ιδιοκτητών απλά επειδή θα πάρουν δάνειο.
- Οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων μειώθηκαν πριν την έναρξη του προγράμματος και σοβαροί αγοραστές πάγωσαν προσωρινά τις επενδύσεις τους Έτσι ένα πρόγραμμα που έχει σκοπό να βοηθήσει στην αγορά πρώτης κατοικίας, καταλήγει τελικά να δίνει απλά την ψευδή εντύπωση σε ιδιοκτήτες πως θα πουλήσουν τα ακίνητά τους και μάλιστα σε υψηλότερη τιμή από αυτή που αρχικά ζητούσαν.