HOMI
Loading

Εξελίξεις αγοράς ακινήτων 30/06/2023

Last Modified: 30/06/2023

Categories: News

Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (30/06/2023).
Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (30/06/2023).

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (30/06/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:

Λύση για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν παγώσει λόγω της "διαμερισμάτωσης"

Η μη ύπαρξη συμφωνίας διαμερισμάτωσης και εμβαδού ενός ακινήτου που διαπιστώνονται κατά την έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, δυσκολεύουν τη διαδικασία της μεταβίβασης ακινήτου και σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται ακόμη και αδύνατη.

Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει τη σύσταση μιας ειδικής Επιτροπής, που θα θέσει σε ισχύ νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διόρθωση των λαθών, με ευθύνη του ιδιοκτήτη και σύμφωνα με την υπεύθυνη βεβαίωση του μηχανικού του.

Από τη μια πλευρά, ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να διορθώσει συμβολαιογραφικά μονομερώς τα λάθη του συμβολαίου, που σχετίζονται με την πραγματική επιφάνεια και μορφή του ακινήτου.

Από την άλλη, οι συνιδιοκτήτες οριζόντιας ιδιοκτησίας θα μπορούν να διορθώσουν συμβολαιογραφικά με μονομερή τροποποίηση τα λάθη που έχουν προκύψει, χωρίς να επηρεάζονται τα δικαιώματα των άλλων συνιδιοκτητών.

Αύξηση τιμών των διαμερισμάτων το α' τρίμηνο του 2023

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) κατέγραψε αύξηση του δείκτη τιμών οικιστικών ακινήτων κατά 14,5% το α' τρίμηνο του '23, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του '22.

Την ίδια περίοδο, ο μέσος ρυθμός πληθωρισμού ήταν 5,9%, που σημαίνει ότι η πραγματική αύξηση των τιμών των ακινήτων αντιστοιχεί σε 8,6%.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης βασίζεται σε οικιστικά ακίνητα που αποτελούν αντικείμενο χρηματοδότησης από τράπεζες. Σύμφωνα με την ΤτΕ το 2022 εκδόθηκαν 12.000 στεγαστικά δάνεια, δηλαδή περίπου 3.000/τρίμηνο. Άρα, η ετήσια αύξηση του δείκτη βασίζεται στα περίπου 3.000 δάνεια που εκδόθηκαν το α' τρίμηνο '23, συγκριτικά με δάνεια για παρόμοια ακίνητα που εκδόθηκαν το '22.

Αιτήσεις Golden Visa και η επίδραση του κόστους στέγασης

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, το 2022 η αγορά οικιστικών ακινήτων από ξένους μέσω του προγράμματος Golden Visa αυξήθηκε κατά 68% σε σύγκριση με το 2021. Το 2022 οι ξένες επενδύσεις στα ακίνητα εφτασαν στο επίπεδο των 1,97 δισ. ξεπερνώντας το ρεκορ του 2019, στο επίπεδο των 1,45 δισ.

Οι αιτήσεις το α' τρίμηνο του 2023 αυξήθηκαν καθώς ορίστηκε η αναβολή της έναρξης εφαρμογής του νέου ορίου των 500.000€, στις 31 Ιουλίου από τις 30 Απριλίου που ήταν αρχικά. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι έσπευσαν να κάνουν αιτήσεις ώστε να επωφεληθούν από το ισχύον καθεστώς με το αρχικό όριο των 250.000€. Αναμένεται οι ξένες επενδύσεις να συμβάλλουν στην αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος, και ταυτόχρονα στη διατήρηση της δυναμικής του ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, η ενσωμάτωση στην αγορά οικονομικών παραγόντων με υψηλή αγοραστική δύναμη μέσω της Golden Visa, ωθεί δυσανάλογα τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω, συμβάλλοντας στα προβλήματα στέγασης των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων.

Εξελίξεις στο Κτηματολόγιο

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου κ. Σταθάκη, το** Υποθηκοφυλακείο Αθήνας μετατρέπεται σε Κτηματολογικό γραφείο, και από τις 03/07 όλες οι συναλλαγές στο Κτηματολογικό γραφείο θα γίνοται ψηφιακά.

Ο βασικός στόχος είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και η διευκόλυνση των πολιτών σχετικά με τα θέματα ακινήτων. Σημειώνεται ότι μόνο οι πράξεις που αφορούν ενέχυρα θα συνεχίσουν να γίνονται δια ζώσης.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα ανοίξουν όλα τα Κτηματολογικά Γραφεία της Αττικής, συγκεκριμένα 3 κεντρικά και 12 υποκαταστήματα, με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση των εισερχόμενων υποθέσεων.

Επίσης, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κάνει λόγο για διαγραφή οφειλών ιδιοκτητών από παλιά τέλη στο Κτηματολόγιο. Δηλαδή διαγραφή του αναλογικού τέλους κτηματογράφησης 0,1% για ιδιοκτησίες με αντικειμενική αξία άνω των 20.000€, όπως και του τέλους 35€ που αφορά παλιά πιλοτικά προγράμματα κτηματογράφησης.