HOMI
Loading

Εξελίξεις αγοράς ακινήτων 26/05/2023

Last Modified: 26/05/2023

Categories: News

Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (26/05/2023).
Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (26/05/2023).

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (26/05/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:

Διάθεση ακινήτων προς πώληση και ενοικίαση από τις τράπεζες

Οι τράπεζες έχουν εισέλθει στην αγορά πώλησης και ενοικίασης ακινήτων, που έχουν αποκτήσει μέσω πλειστηριασμών. Οι τράπεζες ανεβάζουν σε ειδικά διαμορφωμένες σελίδες τόσο τα ακίνητα που πρόκειται να πουλήσουν ή να μισθώσουν, αλλά και τα ακίνητα που έχουν κατασχέσει και πρόκειται να εκπλειστηριαστούν.

Περισσότερα από 3.700 ακίνητα προωθούνται ήδη για πώληση/ενοικίαση από τις πλατφόρμες της Eurobank, της Alpha Bank και της Εθνικής.

Παρόμοια, τα funds προωθούν τόσο τα ακίνητα που έχουν στην κυριότητα τους για να τα διαθέσουν στην αγορά, όσο και τα ενυπόθηκα ακίνητα σε κόκκινα δάνεια που πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό.

Στην ιστοσελίδα landea.gr, που λειτουργεί συμπληρωματικά με τη σελίδα eauction.gr, μπορεί κάποιος να βρει όλα τα ακίνητα που διατίθενται για πλειστηριασμό.

Διαπραγματεύσεις για το Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων

Πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των funds με θέμα το Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ο οποίος πρόκειται να διαχειρίζεται ακίνητα αξίας € 11,3 δισ.

Ο στόχος του Φορέα είναι να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά να μην χάσουν τα σπίτια τους και να συνεχίσουν να μένουν σε αυτά. Οι δανειολήπτες θα μπορούν να επαναγοράσουν το ακίνητο τους μετά από 12 χρόνια αν είναι συνεπείς με την καταβολή των ενοικίων τους.

Απο την μια πλευρά, το Δημόσιο ζητά από τους επενδυτές να κάνουν μεγαλύτερες προσφορές και να διευκρινιστούν οι όροι που οι δανειολήπτες θα παραμείνουν στα σπίτια τους.

Απο την άλλη πλευρά, τα funds προκειμένου η ενασχόληση τους με το Φορέα να γίνει πιο κερδοφόρα, προτείνουν να μειωθεί η φορολογία των ακινήτων που θα αποκτηθούν από το Φορέα με απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, να μην είναι υποχρεωτική η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, και να μπορεί ο Φορέας να αγοράζει ακίνητα μέσω πλειστηριασμών.

Εξοικονομώ 2023

Η πλατφόρμα για το πρόγραμμα "Εξοικονομώ 2023" θα παραμείνει ανοιχτή από τις 12 Ιουνίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα προβλέπει την υποχρεωτική αναβάθμιση των επιλέξιμων α' κατοικιών κατά τουλάχιστον 3 ενεργειακές κατηγορίες.

Στο πρόγραμμα μπορούν να κάνουν αίτηση φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα (δηλαδή κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, και παράλληλα δεν έχουν ενεργή αίτηση σε άλλο πρόγραμμα, π.χ. Εξοικονομώ-Αυτονομώ, Εξοικονομώ 2021.

Η επιδότηση του προγράμματος ορίζεται κλιμακωτά με κριτήριο την εισοδηματική κατηγορία του δικαιούχου.

Σημειώνεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει αύξηση των τιμών οικοδομικών υλικών κατά 8,1% το α' τρίμηνο του '23, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του '22, γεγονός που αποδίδεται στην πανδημία και στις πληθωριστικές πιέσεις. Οι βασικές κατηγορίες που επηρέασαν αυτή την αύξηση είναι τα τούβλα, τα παρκέτα, τα πλακίδια και τα θερμαντικά σώματα.

Αιτήσεις για το πρόγραμμα "Σπίτι Μου"

Η ζήτηση για το στεγαστικό δάνειο "Σπίτι Μου" φαίνεται να είναι τετραπλάσια απο τα διαθέσιμα δάνεια που προβλέπονται στα πλαίσια του προγράμματος που διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό ύψους €2,02 δισ.

Υπενθυμίζεται ότι από το πρόγραμμα πρόκειται να ωφεληθούν 10.000 νέοι , με άτοκα και χαμηλότοκα δάνεια αξίας έως 200.000€, για την αγορά κατοικίας εμβαδού 75-150 τ.μ., και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών.

Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 29.809 αιτήσεις, από αυτές έχουν αξιολογηθεί οι 11.193, και 7.534 έχουν προεγκριθεί, ενώ στο τελικό στάδιο της έγκρισης του δανείου βρίσκονται 1.442 αιτήσεις, αφού έχει ήδη βρεθεί ακίνητο που πληροί τις προϋποθέσεις.