HOMI
Loading

Εξελίξεις αγοράς ακινήτων 16/11/2023

Last Modified: 16/11/2023

Categories: News

Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (16/11/2023).
Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (16/11/2023).

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (16/11/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:

  1. Αποχή των συμβολαιογράφων από τις 20/11 για τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ακινήτου
  2. Αύξηση του πληθωρισμού κατά 3,4% τον Οκτώβριο του 2023
  3. Τα απαραίτητα έγγραφα που κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου θα πρέπει να έχει στο αρχείο του
  4. Τρόποι αξιοποίησης των 1 εκατ. κλειστών ακινήτων

Αποχή των συμβολαιογράφων από τις 20/11 για τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ακινήτου

Οι συμβολαιογράφοι Αθηνών μετά από γενική συνέλευση τους, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποχή από τα καθήκοντα τους από τις 20/11, απορρίπτοντας την ψηφιακή μεταρρύθμιση στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ζητώντας την απόσυρση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυρανάκης, σε ανάρτηση του δημοσίευσε το πλαίσιο συζητήσεων των θεσμικών συναντήσεων που διεκπεραιώθηκαν με τους Συλλόγους Συμβολαιογράφων.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι από τον 01/2024 με τη ψηφιακή μεταρρύθμιση ζητείται τα συμβόλαια να κατατίθενται σε ψηφιακό αρχείο με την περίληψη μεταγραφής. Επίσης, τα στοιχεία των συμβαλλόμενων να αντλούνται από το Μητρώο Πολιτών του gov.gr, ενώ τα στοιχεία των ακινήτων από τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, με δικαίωμα αλλαγής στοιχείων σε περίπτωση βεβαίωσης Μηχανικού. Τέλος, να μην υπάρχουν χειρόγραφες παραπομπές στα τελικά συμβόλαια και να μην περιλαμβάνουν σαρώσιμα αρχεία που δεν είναι αναγνωρίσιμα ηλεκτρονικά.

Σημείωσε ότι δεν ζητείται καμία αλλαγή του τρόπου διαπίστωσης της δικαιοπρακτικής ικανότητας των συμβαλλόμενων, ούτε στην τήρηση του πρωτότυπου αρχείου στα γραφεία των συμβολαιογράφων. Τόνισε ότι €200 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης προορίζονται για τη ψηφιοποίηση παλαιών συμβολαίων.

Αύξηση του πληθωρισμού κατά 3,4% τον Οκτώβριο

Η ΕΛΣΤΑΤ ανέφερε αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) κατά 3,4% τον Οκτώβριο 2023 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Ουσιαστικά, ο ΔΤΚ μετρά τη διακύμανση του γενικού επιπέδου τιμών αγαθών και υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο "καλάθι του καταναλωτή".

Πιο συγκεκριμένα, ο υποδείκτης της ομάδας στέγαση μειώθηκε κατά 2%, κυρίως λόγω της μείωσης της υποομάδας του φυσικού αερίου κατά 60%. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των υποομάδων ενοίκια κατοικιών (6,1%), επισκευή και συντήρηση κατοικίας (2,5%), ηλεκτρισμό (1,9%), πετρέλαιο θέρμανσης (0,7%), και στερεά καύσιμα (10,8%). Σημειώνεται ότι η αύξηση των τιμών ενοικίων (6,1%) επηρέασε τη συνολική αύξηση του ΔΤΚ κατά 21 μονάδες.

Απαραίτητα έγγραφα που κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου θα πρέπει να έχει στο αρχείο του

Κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου θα ήταν καλό να συγκεντρώσει τα βασικά έγγραφα που αφορούν το ακίνητό του, ώστε σε περίπτωση που θέλει να αξιοποιήσει την ιδιοκτησία του (π.χ. τραπεζικό δάνειο, μεταβίβαση/γονική παροχή, Εξοικονομώ κτλ), να μην διαπιστώσει τελευταία στιγμή ότι υπάρχουν προβλήματα που πρώτα πρέπει να επιλυθούν.

Συνήθως τα ζητήματα αυτά εντοπίζονται στην έκδοση ΗΤΚ, ακόμα και όταν ο ιδιοκτήτης μπορεί να θεωρεί ότι το ακίνητο είναι τακτοποιημένο, με συνέπεια, να χάνει ενδεχόμενους αγοραστές ή επιδοτούμενα προγράμματα.

Έτσι, τα έγγραφα που θα πρέπει να συλλέξει κάθε ιδιοκτήτης αφορούν το Ε9, το Συμβόλαιο ιδιοκτησίας, εάν υπάρχει το Τοπογραφικό Διάγραμμα, και το πιστοποιητικό μεταγραφής στο Υποθηκοφυλακείο κατά το χρόνο αγοράς του.

Από το Κτηματολόγιο χρειάζεται το Αποδεικτικό Δήλωσης Ιδιοκτησίας και το Κτηματογραφικό απόσπασμα αν το ακίνητο είναι σε κτηματογραφημένη περιοχή.

Εάν υπάρχει οικοδομή επίσης χρειάζεται η Οικοδομική Άδεια ή άλλα στοιχεία που αποδεικνύουν τη νομιμότητα του κτίσματος, και τα επικυρωμένα σχέδια από την Πολεοδομία (Τοπογραφικό, Διάγραμμα Κάλυψης, Κατόψεις, Όψεις και Τομές). Όταν πρόκειται για οριζόντια ιδιοκτησία (διαμέρισμα, γραφείο, κατάστημα) χρειάζεται και η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας της οικοδομής και ο πίνακας χιλιοστών. Τέλος, σε περίπτωση ύπαρξης αυθαιρέτων χρειάζεται και η δήλωση περαίωσης τακτοποίησης.

Τρόποι αξιοποίησης των 1 εκατ. κλειστών ακινήτων

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το ζήτημα της στέγης και των ενοικίων είναι μεγάλο, κι έτσι η κυβέρνηση προβλέπεται να διαθέσει συνολικά €2,2 δισ. για τη στεγαστική πολιτική, ώστε να επιλυθεί η έλλειψη ακινήτων.

Υπολογίζεται ότι περίπου 1 εκατ. κατοικίες είναι αναξιοποίητες, είτε επειδή είναι δεσμευμένες λόγω χρεών, είτε επειδή για διάφορους λόγους έχουν δηλωθεί ως κενές από τους ιδιοκτήτες τους. Ειδικότερα, 750.000 κατοικίες δηλώνονται στην ΑΑΔΕ κενές, ενώ χωρίς ηλεκτροδότηση εκτιμάται ότι είναι 900.000 κατοικίες.

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα κινούνται σε τρεις άξονες που περιλαμβάνουν την παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων σε ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων για την ανακαίνιση και διάθεση με ευνοϊκό ενοίκιο σε νέους, την παροχή ακινήτων του Δημοσίου σε ζευγάρια για μακροχρόνια μίσθωση, καθώς και την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας με την άμεση ανέγερση οικιστικών ακινήτων.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι τα προγράμματα επιδότησης ενοικίου από τον ΟΠΕΚΑ θα πρέπει να ενισχυθούν και να εντατικοποιηθούν, όπως και το πρόγραμμα Σπίτι μου, οι περιορισμοί του Airbnb, καθώς και η διάθεση των κενών σπιτιών στην αγορά.