HOMI
Loading

Εξελίξεις αγοράς ακινήτων 09/11/2023

Last Modified: 08/11/2023

Categories: News

Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (09/11/2023).
Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (09/11/2023).

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (09/11/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:

  1. Κατάργηση πιστοποιητικού ΤΑΠ στις μεταβιβάσεις ακινήτων
  2. Στεγαστική πολιτική €2,2 δισ. για αξιοποίηση 1 εκατ. κενών κατοικιών
  3. Κ. Παραδιάς για την υψηλή φορολογία των ιδιοκτητών ακινήτων
  4. EBRD: Επενδύσεις 150 εκατ. στην αγορά ακινήτων της Ελλάδας

Κατάργηση πιστοποιητικού ΤΑΠ στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πρότεινε νομοσχέδιο για την απλοποίηση των μεταβιβάσεων ακινήτων με την επίλυση εκκρεμοτήτων του Κτηματολογίου.

Η μείωση της γραφειοκρατίας πρόκειται να επιτευχθεί με την κατάργηση του πιστοποιητικού περί μη οφειλής ΤΑΠ και αντί της προσάρτησης, το Κτηματολόγιο θα ειδοποιεί κάθε Δήμο για τα τ.μ. του ακινήτου σε κάθε μεταβολή κυριότητας εντός των ορίων του. Έπειτα οι Δήμοι μπορούν να βεβαιώνουν το τέλος και αυτό να εισπράττεται μέσω της ΑΑΔΕ, ενώ καταργείται η υποχρέωση πολλαπλής προσκόμισης αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος για το ίδιο ακίνητο.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση της δυνατότητας τελικής υπογραφής στους αναπληρωτές προϊσταμένους, τους προϊστάμενους νομικής υπηρεσίας φορέα και υπαλλήλους Π.Ε. Νομικών με υπερτοπική αρμοδιότητα.

Τέλος, αναμένεται η επέκταση της πιστοποίησης σε Μηχανικούς Τεχνικής Εκπαίδευσης, ώστε να αυξηθούν οι έλεγχοι, και καθιερώνεται νέα πλατφόρμα νομικού ελέγχου πράξεων που θα είναι πλέον υποχρεωτική.

Στεγαστική πολιτική €2,2 δισ. για αξιοποίηση 1 εκατ. κενών κατοικιών

Η κυβέρνηση προβλέπεται να διαθέσει συνολικά €2,2 δισ. για τη στεγαστική πολιτική, ώστε να επιλυθεί η έλλειψη ακινήτων. Εκτιμάται ότι περίπου 1 εκατ. κατοικίες βρίσκονται εκτός αγοράς, είτε επειδή είναι δεσμευμένες λόγω χρεών, είτε επειδή για διάφορους λόγους έχουν δηλωθεί ως κενές από τους ιδιοκτήτες τους. Ειδικότερα, 750.000 κατοικίες δηλώνονται στην ΑΑΔΕ κενές, ενώ βάσει των φορολογικών αρχών οι χωρίς ηλεκτροδότηση μπορεί να φτάνουν και τις 900.000.

Στο πλαίσιο της Prodexpo ο υπουργός Οικονομικών κ. Χατζηδάκης, ανέφερε ότι λύση στο περιορισμένο απόθεμα ακινήτων θα δώσει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε το πρόγραμμα "Κοινωνική Αντιπαροχή" με την ανακατασκευή κλειστών ακινήτων του Δημοσίου που πρόκειται να δοθούν έναντι χαμηλού μισθώματος σε νέους 25-39 ετών.

Ετοιμάζονται και άλλα προγράμματα, όπως το "Εξοικονομώ-Ανακαινίζω" με προϋπολογισμό €50 εκατ. για την παροχή κινήτρων σε ιδιοκτήτες κλειστών διαμερισμάτων να τα διαθέσουν στην αγορά.

Τέλος, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Ζαχαράκη στην Prodexpo μίλησε για την μεγάλη ανταπόκριση που έχει το πρόγραμμα "Σπίτι μου" καθώς έχουν ήδη εκταμιευτεί 848 δάνεια, και ανέφερε ότι αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος "Στέγαση και Εργασία" για άστεγους και ευάλωτες ομάδες, ενώ προχωράει και το "Κάλυψη".

Κ. Παραδιάς για την υψηλή φορολογία των ιδιοκτητών ακινήτων

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Παραδιάς, σε πρόσφατη συνέντευξη του μίλησε για την υψηλή φορολογία των ιδιοκτητών ακινήτων.

Υποστήριξε ότι η κατάσταση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες παρατηρούνται παρόμοιες τάσεις, δηλαδή άνοδος στις τιμές των ακινήτων και απροθυμία των ιδιοκτητών να εκμισθώνουν τα ακίνητα τους, λόγω της υψηλής φορολογίας και του υπέρογκου κόστους ανακαινίσεων που απαιτούν τα παλαιωμένα ακίνητα.

Ειδικά στην Ελλάδα, υπάρχει ανασφάλεια από την πλευρά των ιδιοκτητών, καθώς υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις ενοικιαστών που προχωράνε σε μισθώσεις με σκοπό να μην πληρώσουν κανένα ενοίκιο, με συνέπεια να δημιουργούνται πιέσεις στα ενοίκια και αυξήσεις των τιμών των ακινήτων.

Ο κ. Παραδιάς υποστήριξε ότι το στεγαστικό πρόβλημα λύνεται με μέτρα που βγάζουν σπίτια στην αγορά. Έτσι, για την εξισορρόπηση των ενοικίων και το χάσμα προσφοράς-ζήτησης πρότεινε τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος στις μισθώσεις κύριας κατοικίας.

EBRD: Επενδύσεις 150 εκατ. στην αγορά ακινήτων της Ελλάδας

Η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών εκτιμάται ότι έχει επενδύσει €150 εκατ. στις εγχώριες εταιρείες real estate και τις ΑΕΕΑΠ (Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία).

Οι επενδύσεις αυτές αποτελούν ένδειξη εμπιστοσύνης που επιδεικνύει η EBRD στις προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων και της οικονομίας συνολικά.

Το τελευταίο διάστημα η EBRD προχώρησε στην τοποθέτηση κεφαλαίων €10,5 εκατ. για την απόκτηση μετοχών της Noval Property του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Η επένδυση θα γίνει με έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, για τη χρηματοδότηση μέρους του επενδυτικού προγράμματος της Noval, για την ανάπτυξη πράσινων κτιρίων βιοκλιματικού χαρακτήρα.

Επίσης, η EBRD θα επενδύσει €15 εκατ. για να αποκτήσει το 9,75% της Skyline, που έχει δημιουργηθεί για την εκμετάλλευση του χαρτοφυλάκιου 573 ακινήτων της Alpha Bank. Προβλέπεται περίπου 500 ακίνητα να μεταβιβαστούν σταδιακά, με στόχο να αντληθούν έσοδα €240 εκατ., και τα υπόλοιπα θα μισθώνονται. Ωστόσο, αυτό προβλέπει σημαντικά έργα αναβάθμισης και αλλαγής χρήσης σε υφιστάμενα κτίρια.