HOMI
Loading

Εξελίξεις αγοράς ακινήτων 09/02/2023

Last Modified: 08/02/2023

Categories: News

Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (09/02/2023).
Ενημερώσου για τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (09/02/2023).

Οι πιο σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων την τελευταία εβδομάδα (09/02/2023) αφορούν τα εξής ζητήματα:

Άρειος Πάγος για τη διενέργεια πλειστηριασμών από funds

Ο Άρειος Πάγος με την πρόσφατη απόφαση του (25/2023) για μία συγκεκριμένη υπόθεση, απαγόρευσε τη διενέργεια πλειστηριασμού από fund για λογαριασμό του δανειολήπτη, έπειτα από προσφυγή του ιδιοκτήτη.

Ωστόσο, εκκρεμεί η τελική απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναφορικά με το εάν οι εταιρείες διαχείρισης νομιμοποιούνται ως εντολοδόχοι των funds να προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της περιουσίας των οφειλετών. Η οριστική απόφαση αναμένεται εντός των επόμενων 2 μηνών.

Σύμφωνα με γνωμοδότηση που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο, στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων του εξωτερικού και των funds που έχουν συστήσει ελληνικές τράπεζες ως θυγατρικές, έχουν περιέλθει 700 χιλ. ακίνητα, συνολικής αξίας €45 δισ.

Εξελίξεις στα μικρά οικόπεδα εκτός σχεδίου

Υπενθυμίζεται η αμετάκλητη κατάργηση της κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμησηςσε μικρά οικόπεδα έως 4 στρέμματα, μετά την προθεσμία που έληξε στις 09/12/2022 για την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Εάν έως τις 09/12/2022 δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, αλλά οι ιδιοκτήτες έχουν υποβάλλει αίτηση για θεώρηση όρων δόμησης συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά εντός της προθεσμίας, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας.

Η ισχύς της βεβαίωσης για θεώρηση όρων δόμησης είναι έως τον 09/2023, έως ότου θα πρέπει να έχει υποβληθεί αίτηση για προέγκριση οικοδομική άδεια, η οποία έχει ισχύ 1 έτος. Έπειτα, μέχρι τη λήξη της προέγκρισης θα πρέπει να εκδοθεί η οικοδομική άδεια, η οποία έχει ισχύ 4 χρόνια.

Έλλειψη εργατών στον κατασκευαστικό κλάδο

Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο κατασκευαστικός κλάδος της Ελλάδας χρειάζεται περίπου 200 χιλιάδες επιπλέον υπαλλήλους προκειμένου όλα τα επερχόμενα έργα να λειτουργήσουν αποτελεσματικά

Στην ουσία, η ύφεση της οικοδομικής δραστηριότητας τα προηγούμενα χρόνια οδήγησε τους εργαζομένους να αναζητήσουν εργασία σε άλλους κλάδους, με αποτέλεσμα, τώρα να παρατηρείται σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Έτσι, πολλά κτίρια να παραμένουν ημιτελή, καθώς τα συνεργεία που είναι πλήρως επανδρωμένα δουλεύουν δύο βάρδιες, ενώ οι εταιρείες αδυνατούν να βρουν άλλους εργάτες.

Αυτή τη στιγμή μπορεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού να μην είναι τόσο εμφανής αλλά πρόκειται να γίνει καθώς ο αριθμός των εργοταξίων αυξάνεται, ειδικά με το έργο του Ελληνικού.

Εξελίξεις για θέματα που αφορούν το Κτηματολόγιο

Ο πρόεδρος του Κτηματολογίου, κ. Σταθάκης, έδωσε απαντήσεις για τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες:

  1. Η μετατροπή των Υποθηκοφυλακείων σε Κτηματολογικά Γραφεία , ανέφερε ότι είναι περίπου στη μέση, δηλαδή έχουν κλείσει περίπου 150 από τα 392 υποθηκοφυλακεία και έχουν ανοίξει στο 60% οι νέες δομές.
  2. Η κτηματογράφηση στο Δήμο Αθηνών πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, ενώ έως το τέλος του 2023 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περίπου το 90% των δικαιωμάτων να έχουν περάσει στη φάση της ανάρτησης του Κτηματολογίου.
  3. Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός που περιλαμβάνει και τη ψηφιοποίηση του αρχείου του Υποθηκοφυλακείου, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, και πρόκειται να διευκολύνει πολίτες και επαγγελματίες.
  4. Οι διορθώσεις των κτηματολογικών εγγραφών αποτελούν προτεραιότητα και πρόκειταινα δοθούν οι κανόνες για ενιαία εφαρμογή.