HOMI
Loading

Μήπως να απευθυνθώ σε πολλά μεσιτικά γραφεία για να βρω ενοικιαστή;

Last Modified: 18/06/2020

Categories: Landlord

-
-

Υπάρχει ένα παλιό και αρκετά διαδεδομένο σκεπτικό στην αγορά ακινήτων, σύμφωνα με το οποίο αν αναλάβουν το ακίνητο σου πολλά μεσιτικά γραφεία προκειμένου να σου βρουν ενοικιαστή, με αντίτιμο ένα ποσοστό προμήθειας, τότε θα καταφέρεις να εξασφαλίσεις έναν ενοικιαστή πιο γρήγορα.

Το σκεπτικό αυτό δεν είναι μόνο αναληθές, αλλά μπορεί να σου προκαλέσει τεράστια ταλαιπωρία και να σου κοστίσει πολλά περισσότερα χρήματα από ό,τι αν έδινες το ακίνητο σου σε ένα μόνο γραφείο.

Μια τέτοια κίνηση έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη προσπάθεια των μεσιτικών γραφείων. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, μπορεί να νομίζεις πως περισσότερα μεσιτικά γραφεία σημαίνει μεγαλύτερη προβολή, όμως αυτό δεν ισχύει, καθώς κανένας μεσίτης δεν θα κάνει το καλύτερο δυνατό που μπορεί για να προβάλει το ακίνητο σου, την στιγμή που υπάρχουν άλλοι τόσοι εκεί έξω με τον ίδιο σκοπό.

Το μεγαλύτερο ελάττωμα αυτής της ιστορίας βρίσκεται στο Ίντερνετ και στην τρομερή εξέλιξή του τα τελευταία χρόνια. Μπορεί δηλαδή αυτό το σκεπτικό να είχε μια λογική βάση πριν από μερικές δεκαετίες, όμως τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά. Όλα τα μεσιτικά γραφεία χρησιμοποιούν πλέον τα ίδια μέσα προβολής – διαφήμισης των ακινήτων και τις ίδιες πλατφόρμες για να δημοσιεύσουν τις αγγελίες τους. Κι αυτό το κάνουν επειδή οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ή ενοικιαστές χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα και ελέγχουν τις συγκεκριμένες πλατφόρμες στην αναζήτηση τους.

Όταν λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές ελέγχουν αυτές τις πλατφόρμες και βλέπουν διαρκώς το ίδιο ακίνητο να εμφανίζεται μπροστά τους, κάθε φορά και από διαφορετικό μεσιτικό γραφείο, τότε προβληματίζονται. Αναρωτιούνται «Τι συμβαίνει με αυτό το ακίνητο και πρέπει να διαφημιστεί από πολλά μεσιτικά γραφεία;». Όλη αυτή η σκέψη και οι αμφιβολίες που αρχίζουν να γεννιούνται τους αποθαρρύνει, και καταλήγει να γκρεμίσει το ενδιαφέρον που είχαν δείξει για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Ακόμα ένα μειονέκτημα της επιλογής πολλών μεσιτικών γραφείων είναι η δυσκολία διαπραγμάτευσης με τους ενδεχόμενους ενοικιαστές. Όταν μαζεύονται ταυτόχρονα πολλές αιτήσεις και προσφορές από τους ενδιαφερόμενους, και εμπλέκονται στην διαδικασία πολλαπλοί μεσίτες, φαντάσου τον αριθμό των ατόμων που θα πρέπει να δεις και να αξιολογήσεις. Και φυσικά, δεν έχουν όλοι τους το ίδιο ενδιαφέρον για να νοικιάσουν το ακίνητο – υπάρχει πάντα το ποσοστό εκείνων στέλνουν αιτήσεις αυθόρμητα, χωρίς να είναι απόλυτα σίγουροι για το τι ακριβώς θέλουν. Ένα υπήρχε μόνο ένα μεσιτικό γραφείο, τότε όλες οι έρευνες και οι αξιολογήσεις των αιτήσεων θα γίνονταν μέσω αυτού του πράκτορα, ο οποίος θα φρόντιζε να σας δώσει μια σαφή ιδέα για το ποιος είναι ο καλύτερος ενδιαφερόμενος για την ιδιοκτησία σας.

Ένας άλλος κίνδυνος, είναι η δημιουργία ανταγωνισμού μεταξύ των πολλαπλών μεσιτικών γραφείων στο βωμό του ενοικιαστή. Η διαφήμιση του ίδιου ακινήτου από διάφορους πράκτορες, τους κάνει πολλές φορές να βλέπουν τη διαδικασία σαν «μάχη». Κάτι τέτοιο δεν αντιπροσωπεύει σε καμία περίπτωση τα συμφέροντά σου, καθώς όλοι εστιάζουν τις προσπάθειες τους στο να βρουν έναν ενοικιαστή ποιο γρήγορα από τους άλλους, όχι στο να βρουν έναν ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ και αξιόπιστο ενοικιαστή.

Ανεξάρτητα από το πώς το βλέπεις προσωπικά, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσεις τους καλύτερους δυνατούς ενοικιαστές και να τους εμπιστευτείς την περιουσία σου είναι να επιλέξεις ΕΝΑ και μόνο μεσιτικό γραφείο που να το εμπιστεύεσαι και να νιώθεις σίγουρος ότι δουλεύει προς το συμφέρον σου.