Στην πώληση ακινήτων, ο ρόλος του μεσιτικού γραφείου είναι καθοριστικός. Ένας καλός μεσίτης θα πρέπει να είναι δίπλα σου από την αρχή και να σε υποστηρίζει. Ένας όχι-και-τόσο-καλός-μεσίτης από την άλλη, θα κάνει τη διαδικασία πιο δύσκολη απ’ ό,τι χρειάζεται. Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την πώληση ακινήτου με μεσιτικό γραφείο.
1. Πιστοποιήσεις και Προσόντα
Πριν αποφασίσεις να συνεργαστείς με ένα μεσιτικό γραφείο, πρέπει να σιγουρευτείς πως έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Τα μεσιτικά γραφεία στην Ελλάδα υπάγονται στο Νόμο 4072/2012. Συνοπτικά, ο νόμος αναφέρει πως κάθε μεσίτης θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να έχει δικαίωμα να δουλέψει στην Ελλάδα, να μην έχει κατηγορηθεί για αδίκημα και να μην έχει τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Δεν προβλέπεται καμία εξειδικευμένη εκπαίδευση για την άσκηση του επαγγέλματος, τουλάχιστον όχι ακόμα. Αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο εξακολουθούν να επιμένουν οι επαγγελματικές μεσιτικές ενώσεις, οι οποίες επιθυμούν να καθιερωθεί η υποχρεωτική εκπαίδευση πριν την άσκηση του επαγγέλματος.
Στην πώληση ακινήτου με μεσιτικό γραφείο είναι σημαντική η επίδειξη των απαραίτητων πιστοποιητικών. Η πιστοποίηση ενός επαγγελματία είναι πιθανή όταν αυτοί είναι μέλη ενός επαγγελματικού συλλόγου. Δύο από τις μεγαλύτερες ενώσεις μεσιτών στην Ελλάδα είναι η OΜΑΣE (Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας) και ο ΣEK (Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηματομεσιτών). Και οι δύο διατηρούν κώδικες δεοντολογίας στους οποίους υπάγονται τα μέλη που καλύπτουν πιο αυστηρά κριτήρια, τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ για την OMAΣE και εδώ για τον ΣEK.
Δυστυχώς όμως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων που προσποιούνται τους επαγγελματίες και παραβιάζουν τον Ελληνικό Νόμο. Προτείνουμε για κάθε πώληση ακινήτου με μεσιτικό γραφείο, να ζητείται η επίδειξη του αριθμού ΓΕΜΗ που να αποδεικνύει την απαραίτητη εγγραφή.
2. Προμήθειες
Ο ελληνικός νόμος δεν προβλέπει σταθερές προμήθειες στη πώληση ακινήτων με μεσιτικό γραφείο. Ισχύει ωστόσο, σαν άτυπος κανόνας, η χρέωση ενός ποσού της τάξης του 2% για τον πωλητή και 2% για τον αγοραστή. Τα ποσοστά αυτά ποικίλουν ανάλογα με την εταιρεία και μπορούν να γίνουν προϊόν διαπραγμάτευσης.
Όσον αφορά τα ενοίκια, αυτό που συνηθίζεται η χρέωση ενός ενοικίου από τον ιδιοκτήτη και ενός επιπλέον ενοικίου από τον μισθωτή. Ωστόσο αυτό εξαρτάται από το εκάστοτε μεσιτικό γραφείο και μπορεί να γίνει προϊόν διαπραγμάτευσης.
Αν θέλεις να προχωρήσεις στην πώληση ακινήτου με μεσιτικό γραφείο, καλό θα ήταν να μάθεις πρώτα τις προμήθειες που χρεώνει και να υπογράψεις κάθε συμφωνία εγγράφως. Αν δεν είσαι σίγουρος για οτιδήποτε, μπορείς να το αναφέρεις και να το συζητήσεις με τον μεσίτη, ή ακόμα και να αναζητήσεις τη νομική συμβουλή ενός δικηγόρου ή συμβολαιογράφου πριν υπογράψεις.
3. Έρευνα
Ξεκίνα ρωτώντας τους φίλους, τους συγγενείς, τους συναδέλφους σου και όποιον άλλο εμπιστεύεσαι για πιθανές συστάσεις. Ιδιοκτήτες που ολοκλήρωσαν πρόσφατα την πώληση ακινήτου με μεσιτικό γραφείο είναι μια σημαντική πηγή πληροφόρησης. Ζήτησε τους να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους μαζί σου.
Αν δεν έχεις κάποιον να σου προσφέρει συστάσεις, ψάξε στο Ίντερνετ. Αναζήτησε μεσιτικά γραφεία της περιοχής σου και κράτησε τα ονόματα των μεσιτών που θα σε ενδιέφερε να συνεργαστείς μαζί τους. Ύστερα, ψάξε λίγο περισσότερο γι’ αυτούς. Δες τις κριτικές και συγκέντρωσε πληροφορίες για τη δουλειά τους που θα σε βοηθήσουν να λάβεις την απόφαση σου.
4. Εμπειρία
Είναι πολύ σημαντικό να ρωτήσεις ένα μεσιτικό γραφείο πόσο καιρό ασχολείται με την αγοραπωλησία ακινήτων. Κάθε αγορά είναι διαφορετική, γι’ αυτό θα ήταν καλή ιδέα να προσλάβεις έναν μεσίτη που να ξέρει τις τάσεις της τοπικής αγοράς και τις ιδιαιτερότητες της. Θέσε βασικά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα το χρόνο που χρειάζεται ένα πρόσφατα καταχωρημένο σπίτι για να πωληθεί ή τη μέση τιμή πώλησης των ακινήτων της περιοχής. Μπορείς επίσης να ρωτήσεις για τις τάσεις της συγκεκριμένης περιοχής, τις οποίες πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν καταχωρήσεις το ακίνητο σου προς πώληση.
5. Ερωτήσεις
Μόλις ετοιμάσεις τη λίστα με τα πιθανά μεσιτικά γραφεία, είναι ώρα να αρχίσεις να επικοινωνείς μαζί τους και να κάνεις τις ερωτήσεις σου. Παρακάτω θα βρεις τέσσερις σημαντικές ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνεις σε κάθε μεσίτη:
-
Έχετε άδεια μεσιτικού γραφείου;
-
Μπορώ να έχω το όνομα και το τηλέφωνο κάθε ατόμου που θα βλέπει το σπίτι μου; Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι δυνατό λόγω του κανονισμού GDPR. Εφόσον όμως υπάρχει η συναίνεση του εκάστοτε ατόμου, τότε αυτές οι πληροφορίες μπορούν να μεταφερθούν. Και εσύ, ως ιδιοκτήτης, έχεις το δικαίωμα να γνωρίζεις ποιος μπήκε στο σπίτι σου. Επομένως, μην πιστεύεις σε υποθέσεις. Ζήτα να μάθεις από τον μεσίτη ποια είναι η πολιτική απορρήτου που χρησιμοποιεί.
-
Πως μπορώ να προετοιμάσω το ακίνητο μου για την πώληση; Κάθε καλό μεσιτικό γραφείο θα πρέπει να σε συμβουλεύει σχετικά με το πώς μπορείς να προετοιμάσεις το σπίτι σου πριν την πώληση.
-
Πως αιτιολογείτε την εκτίμηση του ακινήτου μου; Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να πιστεύουν σε μια πλάνη. Είναι εύκολο να «ωραιοποιείς» την αξία του ακίνητου σου, αυξάνοντας την, και να σκέφτεσαι τι θα κάνεις με τα έσοδα της πώλησης. Το πρόβλημα είναι ότι οι εκτιμήσεις είναι έγκυρες μόνο όταν χρησιμοποιούνται πραγματικά και συγκρίσιμα στοιχεία πωλήσεων.
Η υπερτιμολόγηση του ακινήτου σου είναι ένα από τα κόλπα των μεσιτών για να εξασφαλίσουν τον πελάτη. Μόλις αρχίσουν να προσελκύουν τους αγοραστές, βλέπουν ότι το ενδιαφέρον τους στην προτεινόμενη τιμή πώλησης είναι ελάχιστο, κι έτσι αρχίζουν να σε πείθουν για μια ενδεχόμενη μείωση της αξίας του ακινήτου. Αυτό είναι κάτι που προκαλεί εκνευρισμό και απογοήτευση. Μπορείς να δεις αναλυτικά τα πλεονεκτήματα της εκτίμησης του ακινήτου σου εδώ.
Σίγουρα υπάρχουν πολλοί μεσίτες στην Ελλάδα που έχουν της ικανότητες να σε βοηθήσουν στην πώληση του ακινήτου σου. Αφιέρωσε όσο χρόνο χρειάζεσαι στην εύρεση ενός μεσιτικού γραφείου που θα σε βοηθήσει στην πώληση του ακινήτου σου. Το πιο σημαντικό είναι να νιώθεις ευχαριστημένος με τη συνεργασία σου μαζί του.