HOMI
Loading

Πλειστηριασμοί ακινήτων: Οδηγός αγοράς

Last Modified: 09/06/2023

Categories: Buying

Ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις ακίνητο μέσω πλειστηριασμού; Γνωρίζεις ποια είναι η διαδικασία διενέργειας ηλεκτρονικού πλειστηριασμού καθώς και τι θα πρέπει να προσέξεις; Σε αυτό το άρθρο μπορείς να μάθεις τα αναλυτικά βήματα συμμετοχής σε πλειστηριασμούς ακινήτων.
Ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις ακίνητο μέσω πλειστηριασμού; Γνωρίζεις ποια είναι η διαδικασία διενέργειας ηλεκτρονικού πλειστηριασμού καθώς και τι θα πρέπει να προσέξεις;  Σε αυτό το άρθρο μπορείς να μάθεις τα αναλυτικά βήματα συμμετοχής σε πλειστηριασμούς ακινήτων.

Τι είναι ο πλειστηριασμός ακινήτου;

Ο δημόσιος πλειστηριασμός είναι η διαδικασία που το κράτος πουλάει ένα περιουσιακό στοιχείο στον πλειοδότη με την υψηλότερη προσφορά. Αποτελεί την έσχατη λύση ανάκτησης χρέους, βάσει της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη εκποιούνται δημόσια, ώστε να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις των δανειστών. Τη διαδικασία διαχείρισης και διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναλαμβάνουν πιστοποιημένοι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι έχουν ρόλο υπαλλήλου πλειστηριασμού.

Aπό το 2018, οι πλειστηριασμοί ακινήτων διενεργούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Οπότε, εάν είσαι ενδιαφερόμενος αγοραστής, δεν απαιτείται η φυσική παρουσία σου, αλλά η χρήση της πλατφόρμας eauction.gr.

Η ικανοποίηση της χρηματικής απαίτησης υπέρ του δανειστή πραγματοποιείται μέσω της ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη. Οι δημόσιοι πλειστηριασμοί πραγματοποιούνται για την εκποίηση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, ωστόσο σε αυτό το άρθρο εστιάζουμε στα ακίνητα.

Ένας ανεξάρτητος εκτιμητής ορίζει την τιμή εκκίνησης ή τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριασμού, που αποτυπώνει την εκτιμώμενη εμπορική αξία. Είναι δυνατή η ελεύθερη συμμετοχή αγοραστών/πλειοδοτών και η υποβολή προσφορών από την πλευρά τους. Οι ενδιαφερόμενοι πλειοδότες οφείλουν να εγγραφούν στην πλατφόρμα eauction, να κάνουν αίτηση συμμετοχής στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, και να υποβάλλουν μια εγγύηση 30% της τιμής εκκίνησης.

Ο υποψήφιος με την υψηλότερη προσφορά, λέγεται υπερθεματιστής και είναι ο δικαιούχος του ακινήτου σε πλειστηριασμό. Ενώ, το τελικό ποσό εκποίησης του περιουσιακού στοιχείου που τίθεται προς πλειστηριασμό ονομάζεται πλειστηριάσμα.

Εάν ενδιαφέρεσαι να προχωρήσεις σε αγορά ακινήτου μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού θα πρέπει να ακολουθήσεις τα εξής βήματα:

1. Εγγραφή στην πλατφόρμα eauction.gr.

Άμα δεν έχεις ήδη εγγραφεί, θα πρέπει να επισκεφτείς τo eauction.gr και να κάνεις κλικ στο "Είσοδος" πάνω δεξιά. Στη νέα σελίδα που ανοίγει, κάνε κλικ στο κουμπί "Εγγραφή".

Κατόπιν, διάλεξε "Συνέχεια με Taxisnet" εάν έχεις ελληνικό ΑΦΜ, και "Δεν έχω ελληνικό ΑΦΜ" στην αντίστοιχη περίπτωση.

Υποψήφιος αγοραστής με ελληνικό ΑΦΜ

Εφόσον έχεις ελληνικό ΑΦΜ θα σου ζητηθεί να συνδεθείς στο Taxisnet με τους προσωπικούς κωδικούς σου. Θα πρέπει να δώσεις τη συγκατάθεση σου στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Πλειστηριασμών (ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.) να αποκτήσει πρόσβαση στα βασικά στοιχεία του Μητρώου σου από το Taxisnet για την ταυτοποίηση σου.

Έπειτα, οδηγείσαι στη φόρμα εγγραφής Υποψηφίου Πλειοδότη ως φυσικό ή ως νομικό πρόσωπο.

Για τα φυσικά πρόσωπα, το όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο και το ΑΦΜ συμπληρώνονται στη φόρμα αυτόματα από το Taxisnet. Ενώ για νομικά πρόσωπα, απαιτείται η συμπλήρωση της επωνυμίας της εταιρείας, το όνομα και το επώνυμο του εκπροσώπου της.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να συμπληρώσεις τα υπόλοιπα στοιχεία, δηλαδή τον αριθμό κινητού τηλεφώνου σου και ένα εναλλακτικό τηλέφωνο επικοινωνίας. Επίσης, πρέπει να ορίσεις και να επιβεβαιώσεις το email και τον κωδικό πρόσβασης για την είσοδο σου στην πλατφόρμα ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ., και να πατήσεις "Συνέχεια".

Ακολούθως, ζητείται επιβεβαίωση ότι ο αριθμός κινητού τηλεφώνου που εισήγαγες είναι σωστός, με αποστολή SMS από το σύστημα. Εάν λάβεις το μήνυμα μπορείς να επιβεβαιώσεις ότι το κινητό είναι σωστό, διαφορετικά οφείλεις να το διορθώσεις.

Το επόμενο βήμα αφορά στην επιβεβαίωση του email που καταχώρησες. Θα λάβεις ένα email που θα πρέπει να ανοίξεις και να πατήσεις στο σύνδεσμο που περιέχει. Μέσω του συνδέσμου ζητείται η επιβεβαίωση του κινητού τηλεφώνου σου, με αποστολή μέσω SMS ενός 6 ψήφιου κωδικού ισχύος 2 λεπτών. Θα πρέπει να συμπληρώσεις τον κωδικό στο αντίστοιχο πεδίο και να πατήσεις "Επιβεβαίωση Κωδικού".

Εάν δεν έχεις λάβει τον 6ψήφιο αριθμό, αλλά ο αριθμός του κινητού σου είναι σωστός, μπορείς να διαλέξεις την επιλογή "Νέος αριθμός με τηλεφωνική κλήση".

Υποψήφιος αγοραστής χωρίς ελληνικό ΑΦΜ

Δεδομένου ότι δεν διαθέτεις ελληνικό ΑΦΜ, το πρώτο βήμα για την εγγραφή στο eauction είναι η επιλογή ενός πλειστηριασμού. Έτσι θα πρέπει να κάνεις κλικ στο κουμπί "Επιλέξτε Πλειστηριασμό", και θα οδηγηθείς στη σελίδα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών του ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. για να επιλέξεις έναν πλειστηριασμό ακινήτου. Εμφανίζεται ενημέρωση πως η αίτηση εγγραφής διαχειρίζεται ως χρήστης, ώστε μετά να υποβάλλεις αίτηση συμμετοχής σε όποιον πλειστηριασμό σε ενδιαφέρει. Θα πρέπει να αποδεχθείς αυτή την ενημέρωση πατώντας στο "ΟΚ".

Έπειτα, επίλεξε ένα πλειστηριασμό κάνοντας κλικ στο " Περισσότερα >". Σημειώνεται ότι κατά την εγγραφή σου, δεν είναι απαραίτητο να επιλέξεις ένα συγκεκριμένο πλειστηριασμό που θέλεις να συμμετάσχεις. Παρά μόνο θα πρέπει να πας στο κάτω μέρος της φόρμας και να κάνεις κλικ στο κουμπί "Επιλέξτε τον πλειστηριασμό και συνεχίστε την εγγραφή σας".

Κατόπιν, μεταβαίνεις στη σελίδα εγγραφής, όπου καλείσαι να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου και να εγγραφείς ως φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Η χώρα, τα στοιχεία πλειστηριασμού και ο αρμόδιος συμβολαιογράφος συμπληρώνονται αυτόματα στη φόρμα.

Τα στοιχεία εγγραφής φυσικών και νομικών προσώπων είναι ίδια με αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω για υποψήφιους με ελληνικό ΑΦΜ. Αφού συμπληρώσεις τα απαιτούμενα στοιχεία, θα πρέπει να πατήσεις "Εγγραφή" και μετά να προχωρήσεις στην επιβεβαίωση του κινητού τηλεφώνου και του email σου, όπως περιγράφηκε παραπάνω.

Ωστόσο, για την ολοκλήρωση εγγραφής Υποψηφίου Πλειοδότη χωρίς ελληνικό ΑΦΜ, ο αρμόδιος Υπάλληλος Πλειστηριασμού πρέπει να εγκρίνει την εγγραφή. Όταν εγκριθεί η εγγραφή σου πρόκειται να λάβεις σχετικό ενημερωτικό email.

Εφόσον ολοκληρώσεις την εγγραφή, μπορείς να εισέλθεις στo eauction.gr με το email και κωδικό πρόσβασης που έθεσες. Για να συνδεθείς, πήγαινε στην αρχική σελίδα του συστήματος ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. και κάνε κλικ στο "Είσοδος" πάνω δεξιά. Αφού συμπληρώσεις τα στοιχεία εισόδου πάτησε το κουμπί " Είσοδος".

2. Αναζήτηση πλειστηριασμού ακινήτου

Το επόμενο βήμα είναι να αναζητήσεις διαθέσιμα σπίτια προς πλειστηριασμό βάσει των κριτηρίων σου.

Χρήση eauction.gr για την αναζήτηση ακινήτου προς πλειστηριασμό

Για την αναζήτηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στο eauction θα πρέπει να πας στην αντίστοιχη σελίδα.

Για την πιο εύκολη αναζήτηση και εντοπισμό σπιτιών σε πλειστηριασμό που πληρούν τα κριτήρια σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα φίλτρα της πλατφόρμας.

Για παράδειγμα, μπορείς να ορίσεις την ημερομηνία διεξαγωγής ή και ανάρτησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, και αντίστοιχα την ημερομηνία λήξης τους. Επίσης, δύνασαι να φιλτράρεις τα αποτελέσματα βάσει της τιμής εκκίνησης του πλειστηριασμού, και να προσδιορίσεις και μία μέγιστη τιμή.

Παράλληλα, έχεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις το φίλτρο της κατάστασης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Πιο συγκεκριμένα, για να βρεις διαθέσιμα ακίνητα σε πλειστηριασμό θα μπορούσες να διαλέξεις την κατάσταση "Αναρτημένος". Εάν επιλέξεις την ταξινόμηση αποτελεσμάτων με αύξουσα την ημερομηνία διεξαγωγής, τότε θα δεις τα σπίτια που βγαίνουν σε πλειστηριασμό που πρόκειται να ανοίξουν άμεσα. Εξίσου χρήσιμα είναι τα φίλτρα "Έτοιμος προς διενέργεια" και "Ανοιχτός", που μπορείς να χρησιμοποιείς για να δεις τους πλειστηριασμούς που διενεργούνται σήμερα.

Επίσης, μπορείς να αναζητήσεις κάποιον πλειστηριασμό βάσει των στοιχείων του οφειλέτη. Ειδικότερα, θα πρέπει να εισάγεις στο αντίστοιχο πεδίο το όνομα και το επώνυμο του οφειλέτη, ή την επωνυμία της εταιρείας.

Τέλος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το φίλτρο "Είδος προς πλειστηριασμό", ώστε να περιορίσεις την αναζήτηση σου μόνο σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία. Αφού κάνεις κλικ στην επιλογή "Ακίνητο", σου ανοίγει ένα νέο πεδίο ώστε να διαλέξεις συγκεκριμένο "Τύπο Ακινήτου", "Περιφερειακή Ενότητα" ή ακόμα και να προσδιορίσεις το πεδίο "Δήμος".

Όποια φίλτρα και να επιλέξεις, μην ξεχνάς να πατάς το κουμπί "Αναζήτηση" κάθε φορά για να ανανεώνεις τα αποτελέσματα σου. Ακόμη, σημείωσε ότι συνήθως είναι αναρτημένοι πολλοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οπότε περιηγήσου και στις επόμενες σελίδες αποτελεσμάτων.

Προαιρετικό βήμα - Δημιουργία Λίστας Πλειστηριασμών:

Εφόσον είσαι συνδεδεμένος στην πλατφόρμα, έχεις τη δυνατότητα να δημιουργήσεις μία λίστα πλειστηριασμών που σε ενδιαφέρουν για ενδεχόμενη μελλοντική συμμετοχή. Για αυτήν την αποθήκευση πρέπει να πατήσεις το κουμπί "☆ Προσθήκη στη λίστα μου". Ώστε να βρεις την προσωπική σου λίστα πλειστηριασμών, θα πρέπει να κάνεις κλικ πάνω δεξιά στο εικονίδιο με το σφυρί που λέει "Πλειστηριασμοί" και να πατήσεις την επιλογή "Η λίστα μου".

Χρήση πλατφόρμας landea.gr για την αναζήτηση ακινήτου προς πλειστηριασμό

Στην αναζήτηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών του eauction είναι διαθέσιμα κάποια φίλτρα, και μπορούν να σε βοηθήσουν στην αναζήτηση σου. Ωστόσο, αυτά τα φίλτρα δεν περιλαμβάνουν βασικά χαρακτηριστικά που έχουν τα σπίτια που βγαίνουν σε πλειστηριασμό, όπως το έτος κατασκευής, τα τ.μ., τον όροφο, τα υπνοδωμάτια και τα μπάνια. Δεδομένου ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν σημαντικά κριτήρια επιλογής ακινήτου προς αγορά, η αναζήτηση μέσω του eauction ενδέχεται να είναι δύσκολη.

Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις την πλατφόρμα εύρεσης ακινήτων προς πλειστηριασμό landea.gr, που διαθέτει περισσότερα χρήσιμα φίλτρα. Εκτός από τα παραπάνω βασικά χαρακτηριστικά του ακινήτου, μέσω της σελίδας landea.gr, μπορείς να φιλτράρεις τα αποτελέσματα και με βάση την υποκατηγορία ακινήτου, και επιπρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως αποθήκη, κήπος, τζάκι, συναγερμός κτλ. Επίσης, έχεις τη δυνατότητα να φιλτράρεις τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ανά περιοχή, δήμο ή και νομό. Μπορείς να περιορίσεις τα αποτελέσματα βάσει των κριτηρίων σου, καθώς και να κάνεις κλικ στην επιλογή "Πηγή-eAuction" ώστε να σου εμφανίζονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων που είναι αναρτημένοι στο eauction. Αφού βρεις μία ανάρτηση ακινήτου σε πλειστηριασμό που σε ενδιαφέρει και την επιλέξεις, κάνε κλικ στο κουμπί "Ενδιαφέρομαι". Πρόκειται να ανακατευθυνθείς στην αντίστοιχη ανάρτηση στο eauction, όπου μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή στον πλειστηριασμό ακινήτου.

3. Ανάρτηση πλειστηριασμού ακινήτου

Σε κάθε ανάρτηση πλειστηριασμού μπορείς να βρεις κάποιες συγκεκριμένες πληροφορίες αναφορικά με το ακίνητο σε πλειστηριασμό.

Περιλαμβάνονται τα στοιχεία που αφορούν τα φίλτρα που αναφέραμε παραπάνω, δηλαδή η τρέχουσα Κατάσταση, η Ημερομηνία και Ώρα Διεξαγωγής, η Ημερομηνία Ανάρτησης, ο Οφειλέτης, το Είδος και ο Τύπος Ακινήτου, η Περιφερειακή Ενότητα και ο Δήμος που ανήκει, καθώς και η Τιμή Πρώτης Προσφοράς. Επιπρόσθετα, κάθε ηλεκτρονικός πλειστηριασμός ακινήτου έχει ένα Μοναδικό Κωδικό τον οποίο μπορείς να δεις σε κάθε ανάρτηση.

Σε περίπτωση που θέλεις να δεις πιο αναλυτικές πληροφορίες για κάποιο συγκεκριμένο πλειστηριασμό, θα πρέπει να κάνεις κλικ στο "Περισσότερα". Έτσι έχεις πρόσβαση σε περαιτέρω λεπτομέρειες, όπως ο Επισπεύδων Φορέας (Τράπεζα, fund, Δημόσιο) και τα στοιχεία του αρμόδιου υπαλλήλου πλειστηριασμού.

Στο πλαίσιο "Παρατηρήσεις" αναγράφονται επιπλέον πληροφορίες για το ακίνητο σε πλειστηριασμό. Ωστόσο, τα στοιχεία μπορεί να διαφέρουν από ανάρτηση σε ανάρτηση. Συνήθως, μπορείς να βρεις λεπτομέρειες για την τοποθεσία, τα τ.μ., την περιγραφή του ακινήτου, τα δικαιώματα του οφειλέτη καθώς και την απαιτούμενη εγγυοδοσία για τη συμμετοχή στον πλειστηριασμό.

Επίσης, μπορείς να ενημερωθείς σχετικά με το "Ιστορικό Ενεργειών", που περιλαμβάνει ενδεχόμενες αλλαγές στα στοιχεία ή την κατάσταση του πλειστηριασμού.

Στο πεδίο "Σχετικά Έγγραφα" είναι αναρτημένα συνήθως το Απόσπασμα της Κατασχετήριας Έκθεσης, και ίσως η Έκθεση Εκτιμητή για τον προσδιορισμό της τιμής εκκίνησης, καθώς και πιθανές δικαστικές αποφάσεις σε περιπτώσεις αναστολής πλειστηριασμών. Τα εν λόγω έγγραφα είναι πολύ σημαντικά και θα πρέπει να τα μελετήσεις προσεκτικά. Συμπληρωματικά μπορείς να βρεις και μία-δύο φωτογραφίες της ακίνητης περιουσίας που συνήθως προέρχονται από το Google Maps.

Έκθεση Εκτιμητή

Η Έκθεση Εκτιμητή είναι ένα έγγραφο το οποίο προσδιορίζει την τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού, καθώς και τον τρόπο υπολογισμού της. Ένας εκτιμητής που περιλαμβάνεται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών αναλαμβάνει την εκτίμηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου σε πλειστηριασμό.

Ο πιο κοινός τρόπος εκτίμησης της τιμής ακινήτου είναι η συγκριτική μέθοδος. Ειδικότερα, ο εκτιμητής συνήθως βρίσκει 3 ακίνητα με παρόμοια χαρακτηριστικά με το εκπλειστηριαζόμενο, από πλατφόρμες όπως το Spitogatos.gr και xe.gr. Με τη χρήση συντελεστών προσαρμογής εφαρμόζει κάποια έκπτωση στη ζητούμενη τιμή για να υπολογίσει την εμπορική αξία του ακινήτου. Η εμπορική αξία του ακινήτου επηρεάζεται από την προσφορά και ζήτηση στην αγορά, και στην ουσία είναι η τελική τιμή που θα ήταν διατεθειμένος να πληρώσει ένας αγοραστής για την απόκτηση του ακινήτου. Μπορείς να λάβεις εδώ μία εκτίμηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου με βάσει τα βασικά του χαρακτηριστικά. Διευκρινίζεται ότι η εμπορική αξία του ακινήτου είναι διαφορετική από την αντικειμενική αξία. Ο εκτιμητής χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για να αιτιολογήσει την εκτίμηση της αξίας στην έκθεσή του.

Η Έκθεση Εκτιμητή παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της διαδικασίας πλειστηριασμού. Από τη μία πλευρά, ο πρώην ιδιοκτήτης του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου ενδέχεται να επιχειρήσει να σταματήσει τον πλειστηριασμό χρησιμοποιώντας το νομικό σύστημα με την αμφισβήτηση της τιμής εκκίνησης. Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή εκκίνησης, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα μιας επιτυχημένης αμφισβήτησης από πλευράς του οφειλέτη. Από την άλλη πλευρά, οι αγοραστές είναι πιο πιθανό να συμμετέχουν όταν η τιμή εκκίνησης είναι πιο ελκυστική.

Απόσπασμα της Κατασχετήριας Έκθεσης

Η Κατασχετήρια Έκθεση ουσιαστικά είναι ένα έγγραφο που περιγράφει τις συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε η κατάσχεση του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου.

Στην καταχώρηση του ακινήτου σε πλειστηριασμό στην πλατφόρμα eauction επισυνάπτεται ένα Απόσπασμα της Κατασχετήριας Έκθεσης. Περιλαμβάνονται τα στοιχεία του οφειλέτη, μια συνοπτική περιγραφή του εν λόγω ακινήτου, και ενδεχόμενες υποθήκες ή προσημειώσεις που το βαρύνουν. Επίσης, αναφέρονται η τιμή πρώτης προσφοράς, το ποσό της οφειλής για την οποία πραγματοποιήθηκε η κατάσχεση, οι όροι και οι πληροφορίες διεξαγωγής του πλειστηριασμού, και τα στοιχεία του υπαλλήλου πλειστηριασμού.

4. Αίτηση συμμετοχής σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ακινήτου

Ας υποθέσουμε ότι βρήκες ένα ακίνητο στην πλατφόρμα eauction.gr, και θέλεις να υποβάλλεις αίτηση συμμετοχής στον πλειστηριασμό. Αφού ανοίξει η σελίδα με τα στοιχεία του πλειστηριασμού έλεγξε τις λεπτομέρειες του ακινήτου ξανά.

Βεβαιώσου ότι είσαι ήδη συνδεδεμένος στην πλατφόρμα. Εάν δεν είσαι συνδεδεμένος, πήγαινε κάτω στη σελίδα και πάτησε στο "Εγγραφείτε στο σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών". Εάν δεν έχεις ήδη εγγραφεί, πάτησε το κουμπί 'Εγγραφή" και ακολούθησε τη διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω. Ενώ, εάν έχεις συνδεθεί χρησιμοποίησε το email και τον κωδικό πρόσβασης σου και κάνε κλικ στο "Είσοδος".

Πληρωμή εγγυοδοσίας και τέλους χρήσης

Ως υποψήφιος πλειοδότης οφείλεις να καταβάλεις την απαιτούμενη εγγύηση η οποία αντιστοιχεί στο 30% της τιμής εκκίνησης του πλειστηριασμού ακινήτου. Επίσης, έχεις υποχρέωση πληρωμής του τέλους χρήσης συστημάτων, που ορίζεται στο ποσό των 50€ ανά υποψήφιο πλειοδότη και ανά πλειστηριασμό.

Το χρονικό περιθώριο εκπλήρωσης των παραπάνω υποχρεώσεων σου ως πλειοδότης ορίζεται μέχρι τις 15:00, δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού.

Η πληρωμή της εγγυοδοσίας και του τέλους χρήσης μπορεί να πραγματοποιηθεί με τους εξής τρόπους:

  1. Κατάθεση σε μετρητά, ή
  2. Μεταφορά πίστωσης, ή
  3. Εγγυητική επιστολή τράπεζας διάρκειας τουλάχιστον 1 μήνα, ή
  4. Επιταγή που έχει εκδοθεί από τράπεζα ή άλλο πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί νόμιμα σε χώρα της Ε.Ε.

Ο ειδικός τραπεζικός επαγγελματικός λογαριασμός του υπαλλήλου του πλειστηριασμού που θα πρέπει να καταθέσεις τα χρήματα της εγγύησης, συνήθως αναγράφεται στο πεδίο "Παρατηρήσεις". Ωστόσο, επίσης αποστέλλεται μέσω email στον υποψήφιο αγοραστή αφού υποβάλλει την αίτηση συμμετοχής, μαζί με τις οδηγίες για την κατάθεση. Ειδικότερα, στην κατάθεση θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις την αιτιολογία "ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑ" και τον Μοναδικό Κωδικό του πλειστηριασμού. Επίσης, θα πρέπει να αποστείλεις στο email του αρμόδιου υπαλλήλου του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού και το αποδεικτικό της κατάθεσης.

Ανεξάρτητα από την τιμή πρώτης προσφοράς, η εγγυοδοσία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 1.000€.

Σημειώνεται ότι εάν δεν πληρώσεις την εγγυοδοσία και το τέλος χρήσης, η αίτηση συμμετοχής στον πλειστηριασμό δεν μπορεί να εγκριθεί.

Υποβολή Αίτησης Συμμετοχής

Το επόμενο βήμα είναι να υποβάλεις την αίτηση συμμετοχής στον πλειστηριασμό εντός της προθεσμίας. Ειδικότερα, μπορείς να κάνεις αίτηση συμμετοχής έως τις 15:00, δυο εργάσιμες ημέρες πριν την ορισθείσα ημέρα του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Για την υποβολή της αίτησης, στο κάτω μέρος της σελίδας των στοιχείων του πλειστηριασμών υπάρχει το κουμπί "Αίτηση Συμμετοχής".

Έπειτα, ανοίγει η σελίδα Αίτησης Συμμετοχής σε πλειστηριασμό, όπου εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά του πλειστηριασμού.

Σημειώνεται ότι μπορείς προαιρετικά να ορίσεις αντίκλητο, δηλαδή να εξουσιοδοτήσεις κάποιον να σε εκπροσωπίσει ή αναπληρώσει. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει επίσης να προχωρήσεις στην ηλεκτρονική υποβολή συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου.

Θα πρέπει να διαβάσεις τους όρους χρήσης και να κάνεις κλικ στο κουτάκι "Αποδέχομαι τους όρους χρήσης", κι έπειτα να πατήσεις στο κουμπί "Υποβολή Αίτησης".

Με την υποβολή της αίτησης, εμφανίζεται το πεδίο Κατάσταση Αίτησης που αντιστοιχεί "Σε εκκρεμότητα έγκρισης από τον Υπ. Πλειστηριασμού". Επιπλέον, φαίνεται η Τελευταία Ενημέρωση της αίτησης, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας, της ώρας και των στοιχείων του ενδιαφερόμενου πλειοδότη.

Έχεις τη δυνατότητα να ακυρώσεις την αίτηση σου πριν την εγκρίνει ο αρμόδιος συμβολαιογράφος, με το κουμπί "Ακύρωση Αίτησης".

Διαχείριση αίτησης συμμετοχής

Έλεγξε την κατάσταση της αίτησης συμμετοχής σε πλειστηριασμό, θα πρέπει να κάνεις κλικ πάνω αριστερά στο εικονίδιο με το σφυρί που αναγράφει "Πλειστηριασμοί", κι έπειτα στο " Οι αιτήσεις μου".

Στη νέα σελίδα βλέπεις όλες τις αιτήσεις συμμετοχής σε πλειστηριασμούς που έχεις υποβάλλει. Αναφέρονται κάποια βασικά στοιχεία του πλειστηριασμού που έκανες αίτηση συμμετοχής, και μπορείς να ελέγξεις την κατάσταση της αίτησης. Όσο παραμένει σε εκκρεμότητα, μπορείς να ενημερώσεις ή και να ακυρώσεις την αίτηση σου.

Αφού η κατάσταση αλλάξει σε "Αποδεκτή", δεν υπάρχει δυνατότητα μεταβολής ή ενημέρωσης της, παρά μόνο η προβολή της αίτησης συμμετοχής.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή εγκρίνεται από τον Υπάλληλο Πλειστηριασμού έως τις 17:00 της προηγούμενης ημέρας από τον πλειστηριασμό. Ενημερώνεσαι μέσω σχετικού email αλλαγής της κατάστασης της αίτησης σου, αλλά και μέσω της πλατφόρμας από τις υποβληθείσες αιτήσεις σου.

Επίσης, ο αρμόδιος συμβολαιογράφος υποβάλλει στο σύστημα τον κατάλογο των υποψήφιων πλειοδοτών που δικαιούνται να συμμετάσχουν. Τέλος, ενεργοποιεί στη διαδικτυακή πύλη την πρόσβαση στον πλειστηριασμό για τους υποψήφιους πλειοδότες που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής.

5. Προσφορά σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ακινήτου

Το επόμενο βήμα είναι να υποβάλεις προσφορά ή και προσφορές εάν υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι πλειοδότες στον πλειστηριασμό ακινήτου.

Κωδικός Ασφαλείας για την είσοδο στον πλειστηριασμό

Έτσι, την ημέρα διενέργειας του πλειστηριασμού θα πρέπει να συνδεθείς στην πλατφόρμα και να επιλέξεις τον πλειστηριασμό. Για να βρεις τον πλειστηριασμό, θα πρέπει να κάνεις κλικ στο "Πλειστηριασμοί", κι έπειτα από το menu που ανοίγει στην επιλογή "Διενέργεια σήμερα". Ωστόσο, σε αυτό το σημείο, ζητείται ένας Επιπρόσθετος Κωδικός Ασφαλείας. Θα πρέπει να πατήσεις το κουμπί "Αποστολή κωδικού επιβεβαίωσης", για να λάβεις με SMS ή τηλεφωνική κλήση τον κωδικό. Θα πρέπει να εισάγεις τον κωδικό στο εν λόγω πλαίσιο εντός 2 λεπτών, και να κάνεις κλικ στο "Επιβεβαίωση κωδικού".

Σελίδα υποβολής προσφοράς σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό

Η επόμενη οθόνη αφορά τη Διενέργεια Πλειστηριασμού, όπου μπορείς να δεις τις βασικές πληροφορίες του πλειστηριασμού και την πορεία του.

Ειδικότερα, στη δεξιά πλευρά της οθόνης υπάρχουν τα βασικά Στοιχεία Πλειστηριασμού, καθώς και του αρμόδιου Υπαλλήλου Πλειστηριασμού.

Αριστερά και πάνω βλέπεις το όνομα και την κατάταξη σου, και την κατάσταση του πλειστηριασμού. Πριν τη χρονική στιγμή έναρξης η κατάσταση εμφανίζεται ως "Έτοιμος προς διενέργεια".

Αφού ξεκινήσει ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός, τότε η Κατάσταση αλλάζει σε "Ανοιχτός". Επίσης, μπορείς να δεις την Τρέχουσα Τιμή που στην ουσία αντιστοιχεί στην πρώτη σε κατάταξη προσφορά, καθώς και την Τελευταία Προσφορά που υπέβαλες ως υποψήφιος Πλειοδότης. Η Κατάταξη σου και ο Χρόνος που απομένει για τη λήξη του πλειστηριασμού, αναγράφονται σε δύο σημεία στην οθόνη, τόσο δίπλα από το όνομα σου, όσο και διπλά από τις προσφορές.

Στα "Μηνύματα"που εμφανίζονται παρακάτω σχετίζονται με την έναρξη, λήξη και την ενδεχόμενη παράταση του πλειστηριασμού.

Ενώ, στο "Ιστορικό των προσφορών μου" μπορείς να δεις όλες τις υποβληθείσες προσφορές σου κατά τη διάρκεια διενέργειας του πλειστηριασμού. Ειδικότερα, αναγράφεται το ποσό της προσφοράς, ο χρόνος υποβολής καθώς και το αποτέλεσμα (επιτυχής ή μη αποδεκτή προσφορά).

Υποβολή Προσφοράς σε Ηλεκτρονικό Πλειστηριασμό

Από τη στιγμή έναρξης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ακινήτου, μέχρι και τη λήξη του έχεις τη δυνατότητα να υποβάλλεις προσφορά.

Στη σελίδα του πλειστηριασμού, υπάρχει ένα πλαίσιο όπου μπορείς να κάνεις την εισαγωγή της προσφοράς σου.

Στο πλαίσιο "Εισαγωγή Νέας Προσφοράς" θα πρέπει να πληκτρολογήσεις την τιμή προσφοράς σου.

Σημειώνεται, ότι η προσφορά σου για να είναι αποδεκτή, πρέπει να είναι υψηλότερη τουλάχιστον κατά 1€ από την τρέχουσα τιμή. Επιπλέον, πρέπει να είναι θετικός ρητός αριθμός, ή δεκαδικός το πολύ με δύο δεκαδικά ψηφία. Πρόσεξε να μην υπάρχει κενό (space) στην αρχή ή στο τέλος της προσφοράς σου, γιατί έτσι δεν θα γίνει αποδεκτή.

Αφού συμπληρώσεις μία έγκυρη τιμή προσφοράς, πρέπει να κάνεις κλικ στο "Υποβολή Προσφοράς". Πρόκειται να εμφανιστεί ένα μήνυμα επιβεβαίωσης, στο οποίο εάν επιθυμείς να προχωρήσεις στην καταχώρηση της προσφοράς σου θα πρέπει να πατήσεις το κουμπί "Ναι".

Μετά την ολοκλήρωση εισαγωγής της προσφοράς, εμφανίζεται ένα μήνυμα επιβεβαίωσης της επιτυχούς καταχώρησης της προσφοράς, και η ενημέρωση της επανακατάταξης.

Προστασία υπερβολικά υψηλής προσφοράς

Επίσης, έχεις τη δυνατότητα να ενεργοποιήσεις την Προστασία Υπερβολικά Υψηλής Προσφοράς. Σε αυτό το σενάριο, δεν μπορείς να υποβάλεις προσφορά που ξεπερνά το διπλάσιο της τρέχουσας τιμής ή της τιμής της προηγούμενης προσφοράς σου.

Για την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της συγκεκριμένης λειτουργίας θα πρέπει να κάνεις κλικ στην επιλογή "Ενεργοποίηση Βοήθειας" και "Απενεργοποίηση Βοήθειας".

Παρατάσεις διενέργειας ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ακινήτου

Η χρονική διάρκεια διενέργειας ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ορίζεται σε 4 ώρες.

Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα παράτασης της χρονικής διάρκειας κατά 5 λεπτά, εάν καταχωρηθεί προσφορά στο τελευταίο λεπτό διενέργειας του. Εάν στο τελευταίο λεπτό της παράτασης δεν καταχωρηθεί κάποια προσφορά, τότε ο πλειστηριασμός θεωρείται λήξας. Διευκρινίζεται ότι ο μέγιστος αριθμός παρατάσεων είναι 24, δηλαδή η μέγιστη παράταση του πλειστηριασμού είναι 2 ώρες από την αρχική λήξη του.

Τι γίνεται μετά τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό ακινήτου;

Ο πλειστηριασμός ολοκληρώνεται με την κατακύρωση του ακινήτου στον υπερθεματιστή, δηλαδή την αναγνώριση της κυριότητας του επί του ακινήτου.

Έκθεση κατακύρωσης

Μετά τη λήξη της υποβολής πλειοδοτικών προσφορών, ανακοινώνεται το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού και όλοι οι συμμετέχοντες πλειοδότες ενημερώνονται ανάλογα. Ο υπάλληλος πλειστηριασμού συντάσει την έκθεση κατακύρωσης (έκθεση πλειστηριασμού) που καταγράφει όλες τις προσφορές και ορίζει τον υπερθεματιστή του πλειστηριασμού.

Πληρωμή Πλειστηριάσματος

Ο υπερθεματιστής καταβάλλει το πλειστηρίασμα ώστε να αποκτήσει την κυριότητα του ακινήτου. Η εξόφληση του πλειστηριάσματος μπορεί να πραγματοποιηθεί με τους ίδιους τρόπους πληρωμής που αναφέραμε παραπάνω για την πληρωμή της εγγυοδοσίας. Η προθεσμία για την εμπρόθεσμη πληρωμή του πλειστηριάσματος ορίζεται έως τη δέκατη εργάσιμη ημέρα μετά τον πλειστηριασμό. Σημειώνεται ότι εάν καταβάλεις εκπρόθεσμα το πλειστηρίασμα θα επιβαρυνθείς με τους τόκους υπερημερίας.

Εάν δεν πραγματοποιηθεί εμπρόθεσμη πληρωμή, τότε ο αρμόδιος συμβολαιογράφος μέσα στις επόμενες δύο εργάσιμες ημέρες προχωράει σε εξώδικη πρόσκληση. Εάν και στις επόμενες πέντε εργάσιμες ημέρες δεν καταβληθεί το πλειστηρίασμα, τότε η κατακύρωση ανατρέπεται. Επίσης, εάν το ακίνητο κατακυρωθεί στον επόμενο πλειοδότη ή πραγματοποιηθεί αναπλειστηριασμός και δεν επιτευχθεί το ίδιο πλειστηρίασμα, φέρεις ευθύνη για τη διαφορά που μπορεί να προκύψει από το αρχικό πλειστηρίασμα, και έτσι η εγγυοδοσία ενδέχεται να μην σου επιστραφεί.

Περίληψη κατακυρωτικής έκθεσης

Ο αρμόδιος συμβολαιογράφος χορηγεί την περίληψη κατακυρωτικής έκθεσης, που αποτελεί τον νόμιμο τίτλο και από τη μεταγραφή του μετατίθεται η κυριότητα του ακινήτου στον υπερθεματιστή.

Επομένως, η καταβολή του πλειστηριάσματος είναι απαραίτητη για τη μεταγραφή του τίτλου ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο/Υποθηκοφυλακείο και τελικά για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης ακινήτου.

Μεταγραφή ακινήτου στο Κτηματολόγιο/ Υποθηκοφυλάκειο

Η μεταγραφή της συμβολαιογραφικής πράξης στο αρμόδιο Κτηματολόγιο ή Υποθηκοφυλάκειο που υπάγεται το ακίνητο είναι το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ακινήτου στον υπερθεματιστή του πλειστηριασμού.

Με τη μεταγραφή στο Κτηματολόγιο ή Υποθηκοφυλάκειο στην ουσία ενημερώνονται οι αντίστοιχες υπηρεσίες για τον νέο ιδιοκτήτη του ακινήτου. Με αυτό τον τρόπο πραγματοποιείται η μεταφορά της κυριότητας του ακινήτου στον υπερθεματιστή και ολοκληρώνεται η μεταβίβαση.

Σημειώνεται ότι η μεταγραφή του ακινήτου στο Κτηματολόγιο/ Υποθηκοφυλάκειο συνιστάται να πραγματοποιηθεί από δικηγόρο. Ωστόσο, η ανάθεση σε δικηγόρο δεν είναι υποχρεωτική και μπορείς να προχωρήσεις και μόνος σου στην μεταγραφή.

Μεταγραφή ακινήτου στο Κτηματολόγιο

Η διαδικασία μεταγραφής μπορεί να διαφέρει από υπηρεσία σε υπηρεσία, καθώς κάποια Κτηματολόγια/ Υποθηκοφυλακεία λειτουργούν ψηφιακά, ενώ κάποια άλλα όχι. Σημειώνουμε ότι πρόκειται να καλύψουμε συνοπτικά τη διαδικασία μεταγραφής ακινήτου μόνο στο Κτηματολόγιο.

Σε αυτόν το σύνδεσμο μπορείς να βρεις το γραφείο Κτηματογράφησης που υπάγεται το ακίνητο βάσει του νομού και της περιοχής.

Γενικά, η ψηφιακή διαδικασία περιλαμβάνει τη συμπλήρωση σχετικού εντύπου (Δ2), που θα πρέπει να αποστείλεις ηλεκτρονικά μαζί με τον τίτλο (περίληψη κατακυρωτικής έκθεσης) και το τοπογραφικό διάγραμμα εάν υπάρχει, στο email της αρμόδιας υπηρεσίας. Θα πρέπει να επισυνάψεις επίσης και την ηλεκτρονική Υπεύθυνη Δήλωση που εκδίδεται μέσω του gov.gr για την ταυτοποίηση των προσωπικών σου στοιχείων. Έπειτα, το αρμόδιο Κτηματολόγιο πρόκειται να σου αποστείλει ηλεκτρονικά τη δήλωση σου υπογεγραμμένη και σφραγισμένη, και το Έντυπο Προσωρινής Καταχώρισης & Υπολογισμού Τέλους για την πληρωμή.

Εναλλακτικά, εάν δεν παρέχονται ηλεκτρονικές υπηρεσίες, θα πρέπει να επισκεφτείς την αρμόδια υπηρεσία κατόπιν ραντεβού. Έτσι μπορείς να υποβάλεις την αίτηση Κτηματογράφησης σου και να λάβεις το Έντυπο Προσωπικής Καταχώρησης & Υπολογισμού Τέλους.

Πληρωμή Τέλους Κτηματογράφησης

Κατόπιν, καλείσαι να πληρώσεις τα τέλη Κτηματογράφησης, τα οποία πλέον υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο για τα Κτηματολόγια και Υποθηκοφυλακεία.

Τα έξοδα μεταγραφής στο Κτηματολόγιο χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα πάγια και τα αναλογικά.

Το πάγιο τέλος Κτηματογράφησης διαμορφώνεται στα 35€ ανά δικαίωμα, και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη θέση, το είδος και το πλήθος των ιδιοκτησιών.

Το αναλογικό τέλος Κτηματογράφησης υπολογίζεται επί του ποσού της συναλλαγής. Πιο συγκεκριμένα, τα έξοδα μεταγραφής στο Κτηματολόγιο υπολογίζονται σε 23€ συν 0,6% επί το ποσό συναλλαγής. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό το εργαλείο για τον υπολογισμό του αναλογικού τέλους Κτηματογράφησης.

Στην περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης Κτηματολογίου, η πληρωμή των τελών Κτηματογράφησης πραγματοποιείται αποκλειστικά με κάρτα, στο τελευταίο βήμα υποβολής της δήλωσης.

Ενώ, εάν επισκεφτείς το αρμόδιο γραφείο, σου χορηγείται ένας 25ψήφιος κωδικός πληρωμής. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τον κωδικό πληρωμής για την εξόφληση των τελών σε μία από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Και στις δύο περιπτώσεις, σου χορηγείται το Αποδεικτικό Υποβολής Δήλωσης από το Γραφείο Κτηματογράφησης.

Έτσι, με την πράξη της μεταγραφής και της πληρωμής του τέλους Κτηματογράφησης ολοκληρώνεται η μεταβίβαση του ακινήτου στο νέο ιδιοκτήτη. Εκδίδεται σχετικό Πιστοποιητικό Μεταγραφής, το οποίο θα πρέπει να φυλάξεις μαζί με τον τίτλο, καθώς είναι απαραίτητο και για κάθε μελλοντική μεταβίβαση του ακινήτου.

Έξοδα που βαρύνουν τον υπερθεματιστή στον πλειστηριασμό

Τα έξοδα που βαρύνουν τον υπερθεματιστή στην αγορά ακινήτου μέσω πλειστηριασμού είναι τα συνήθη έξοδα που αφορούν κάθε αγορά ακινήτου. Τα πρόσθετα έξοδα περιλαμβάνουν το τέλος συμμετοχής στον πλειστηριασμό, και την ενδεχόμενη αμοιβή (%) επιτυχίας, σε περίπτωση εκπροσώπησης από τρίτο μέρος.

Συνοπτικά, τα έξοδα αγοράς ακινήτου μέσω πλειστηριασμού είναι τα ακόλουθα:

  1. Ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτου (ΦΜΑ) που ανέρχεται στο 3% της αξίας του ακινήτου που αναγράφεται στην κατακυρωτική έκθεση.
  2. Η αμοιβή του συμβολαιογράφου, που διαμορφώνεται ως ποσοστό της αξίας του ακινήτου, και ξεκινά από 0,8% της τιμής αγοράς.
  3. Τα έξοδα μεταγραφής στο Κτηματολόγιο/Υποθηκοφυλακείο, που διαμορφώνονται σε 23€ συν 0,6% επί το ποσό συναλλαγής.
  4. Η αμοιβή του δικηγόρου, η οποία είναι διαπραγματεύσιμη, ωστόσο συνηθίζεται η χρέωση 1% επί της τιμής του ακινήτου που συναλλάσσεται συν ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι η συμβολή τους δικηγόρου δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο η σημασία του μπορεί να είναι καθοριστική.
  5. Η αμοιβή επιτυχούς κατάληξης του πλειστηριασμού, εάν ο πλειοδότης εκπροσωπείται από τρίτο μέρος, όπως το Retama. Η αμοιβή αυτή είναι διαπραγματεύσιμη στην αγορά, ωστόσο οι πάροχοι χρεώνουν συνήθως 2% του πλειστηριάσματος.
  6. Τέλος συμμετοχής 50€ ανά πλειστηριασμό.

Στο άρθρο μας μπορείς να ενημερωθείς αναλυτικά αναφορικά με τα έξοδα αγοράς ακινήτου.

Συμπέρασμα - Αγορά ακινήτου μέσω πλειστηριασμού

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός είναι η διαδικασία πώλησης του ακινήτου στον πλειοδότη με την υψηλότερη προσφορά. Προβλέπεται ελεύθερη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων πλειοδοτών, οι οποίοι οφείλουν να εγγραφούν στην πλατφόρμα eauction και να καταβάλλουν ένα τέλος συμμετοχής και μια εγγύηση ύψους 30% της τιμής εκκίνησης του ακινήτου, για να συμμετάσχουν στον πλειστηριασμό. Είναι σημαντικός ο έλεγχος του ακινήτου από δικηγόρο πριν την υποβολή προσφοράς, για την απόκλιση των ενδεχόμενων επιπλοκών ή και ακύρωσης του πλειστηριασμού. Ο πλειοδότης με την υψηλότερη προσφορά είναι αυτός που έχει δικαίωμα προς το ακίνητο και οφείλει εντός προθεσμίας να εξοφλήσει το πλειστηρίασμα.